ΠΑΡΑΣΥΝΟΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 1

 

Τα επίσημα Ελληνικά κείμενα της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου" σε εκτυπώσιμη μορφή:

a. 2016-6ος: Εγκύκλιος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

b. 2016-6ος: Το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

c. 2016-6ος: Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΗΡΗΣΙΣ ΑΥΤΗΣ ΣΗΜΕΡΟΝ

d. 2016-6ος: ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ

e. 2016-6ος: ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΑΥΤΟΥ

f.  2016-6ος:  Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

g. 2016-6ος: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ

h. 2016-6ος:  Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩ ΚΟΣΜΩ

1.  Σύμπτωση ή κακό σημάδι;

 

        Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου μιλάει στη Σύνοδο της Κρήτης υπερασπιζόμενος τον Οικουμενισμό, βγάζοντας φωτιά κατά των παραδοσιακών Ορθοδόξων...  και δυστυχώς τότε και η Κύπρος καίγεται...  (αναβαθμισμένο).

       Δεν είναι περίεργο αλλά συμβαίνει όταν φταίνε οι ποιμένες στο νόμο του Θεού, να την πληρώνουν και τα πρόβατα! Όταν αμάρτησε ο Δαυίδ: «έδωσε ο Κύριος θάνατο στον Ισραὴλ»... «και πέθαναν απ' τον λαό από Δαν και έως Βηρσαβεέ εβδομήκοντα χιλιάδες ανδρών»... «Και είπε ο Δαυίδ προς τον Κύριο... Ιδού εγώ είμαι που αδίκησα και εγώ είμαι ο ποιμένας που έκανα κακό και αυτοί, τα πρόβατα, τι έκαναν (και τιμωρούνται)»; (Βασ. Β 24:15,17). Γιατί όταν τα πρόβατα δεν σκέπτονται κατά Θεόν, δεν μπορούν να αλλάξουν και να σωθούν με ποιμένες που έχουν παρόμοια με αυτά (κοσμική) νοοτροπία.


https://vimeo.com/171577166    ή    https://youtu.be/gR8dNKj8Czg

      Από την ομιλία του αρχιεπισκόπου Κύπρου στην έναρξη της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου":

     «Οι φονταμενταλιστικές ομάδες, οι φανατικοί, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και θεολόγοι και ιεράρχες, και οι οποίοι δρουν λίγο – πολύ παντού στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα, συνιστούν έναν εξίσου σοβαρό λόγο, όχι μόνο για τη χρονική καθυστέρηση της σύγκλησης, αλλά και για τον επαπειληθέντα κίνδυνο ματαίωσης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η αντίθεση των ομάδων αυτών σε κάθε ιδέα προσέγγισης των άλλων Χριστιανών έμμεσα επηρέασε και τις τοπικές μας Συνόδους, που επιχείρησαν και επιχειρούν ακατάσχετες τροπολογίες στα κείμενα και στους όρους των εγγράφων που ετοιμάστηκαν από τις Προσυνοδικές Διασκέψεις. Δεν έχουμε αυταπάτες. Για τις ομάδες αυτές, εμείς όλοι βρισκόμαστε μέσα στην αίρεση και στην αποστασία. Ούτε άγνωστες, ούτε και πρωτόγνωρες στην Εκκλησία είναι αυτές οι καταστάσεις. Ο αγρός της Εκκλησίας παράγει και ζιζάνια που έσπειρε ο εχθρός. Η Εκκλησία θα ζει έτσι, μέχρι τη συντέλεια των αιώνων».   (όλο το κείμενο)

     Δεν μπορεί ο οιοσδήποτε να τοποθετεί μαζί με τα ζιζάνια τους αγίους της Εκκλησίας, που ήταν όλοι αντιοικουμενιστές με πιο πρόσφατους τον άγιο Παΐσιο και άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, χωρίς να έχει σοβαρό πνευματικό πρόβλημα... Αυτό το πρόβλημα πρέπει να εξετασθεί, γιατί τείνει να λάβει ανίατο και επιδημικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε όμως σε μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά στο γενικότερο φαινόμενο.

    Οι Χριστιανοί θα ενωθούν στη βάση, γιατί κάθε ένωση στην κορυφή που υποβαθμίζει τα δόγματα της Αληθείας είναι αποκοπή από τον Χριστό. Ήδη η σύγκλιση παρατηρείται κοινωνικά μέσω του διαδικτύου, ενώ στο τέλος οι διωγμοί και τα μαρτύρια θα ενώσουν όλους τους ευσεβείς με το σωστό τρόπο, μεταξύ τους και με τον Χριστό. Για το λόγο αυτό οι παραδοσιακοί, και όχι φανατικοί Ορθόδοξοι, δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε ιδέα προσέγγισης των άλλων Χριστιανών, κατά τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, αλλά μόνο κατά της φθοράς των συνεχών διαλόγων και επαφών με τους αμετανόητους ηγέτες άλλων αυτόκλητων "εκκλησιών" και θρησκειών.

Δείτε περισσότερα video-clips με σχόλια γύρω από τη Σύνοδο της Κρήτης στα:

Παρασυνοδικά πολυμέσα

    2.  Πλήρης αποτυχία συνεννόησης μέσω Αγγλικής γλώσσας στην πρώην Πανορθόδοξη και τώρα απλή Σύνοδο, ούτε αρκετά Μεγάλη (με τόσο ηχηρές απουσίες 4 πατριαρχείων), ενώ το Αγία θα εξετασθεί εκ των αποτελεσμάτων.

    Η οικουμενικότητα δεν έρχεται μέσω google translate… γράφει γνωστός δημοσιογράφος!

     «Μια καρικατούρα ενημέρωσης δημοσιογράφων, με έναν εκπρόσωπο που δεχόταν ερωτήσεις στα ελληνικά κατά βάση, απαντούσε στα αγγλικά και ένας αγχωμένος παππούλης δίπλα του να προσπαθεί να μεταφράσει τα… αμετάφραστα. Η εικόνα ήταν απελπιστική. Τις προηγούμενες ημέρες παρακολουθούσα τα βίντεο που ανέβαζε το αντίστοιχο γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου τα οποία ήταν μόνο στα αγγλικά. Τα επίσημα Δελτία Τύπου είναι επίσης στα αγγλικά και μετά μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες. Γενικότερα, για να μην γίνομαι αναλυτικός, όλα είναι στηριγμένα στην άποψη ότι η γλώσσα της Συνόδου είναι τα αγγλικά! Έπρεπε να φτάσουμε στο 2016 για να μάθουμε πως η επίσημη γλώσσα της Εκκλησίας είναι τα αγγλικά. Για ποια Εκκλησία μιλάμε όμως; Για την Εκκλησία τα ιερά βιβλία και πρωτότυπα κείμενα της οποίας με πρώτο το Ευαγγέλιο είναι γραμμένα στα Ελληνικά; Για την Εκκλησία που έσωσε τα ελληνικά γράμματα; Για την Εκκλησία που ξεχωρίζει στον κόσμο από όλες τις άλλες «ορθόδοξες» μέσω του Greek Orthodox; Υπενθυμίζω πως και οι Ιουδαίοι έχουν Ορθόδοξους. Ξέρετε πως λένε τους Ουνίτες; Ελληνόρυθμους! Θυμάστε σε ποια γλώσσα διάβασε το Ευαγγέλιο ο ελληνόρυθμος διάκονος στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου; Στα ελληνικά! Για όλο τον κόσμο η γλώσσα της Ορθοδοξίας είναι τα ελληνικά, εκτός από τους υπευθύνους που έχουν αναλάβει την διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Γι αυτούς η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά... Αυτό το οποίο συμβαίνει στην Κρήτη είναι ύβρις. Σε μια τέτοιας βαρύτητας Σύνοδο είναι αδιανόητο να σνομπάρεται με τέτοιο τρόπο η ελληνική γλώσσα»....

 Θυμηθείτε:

     «Η αγγλική γλώσσα δεν έχει Ορθόδοξη ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, η λέξη person δηλώνει το ουδέτερο, οι λέξεις κατάνυξη, πραότητα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές. Η αγγλική γλώσσα δεν είναι κατάλληλη για την Ορθοδοξία». γέρ. Σωφρόνιος ο Αγιορείτης (+1993), το (Α25). Δηλ. η γλώσσα της Συνόδου είναι ακατάλληλη για ενηλίκους (πνευματικά)...!

    Ένας από τους λόγους που ο μητροπ. Ναυπάκτου Ιερόθεος δεν ήθελε να υπάρχει η λέξη πρόσωπο στα Συνοδικά κείμενα. είναι ότι αυτή δεν γίνεται αντιληπτή στους ξένους. Για το λόγο αυτό πρότεινε αντ' αυτής τη λέξη άνθρωπος. Τώρα εφόσον οι συζητήσεις καταγράφονται και διακινούνται στα Αγγλικά, δικαιώνεται πλήρως για τη θέση του αυτή!


    3.  Τι χρειάζονται οι (επίσημες) εμπαθείς και ανακριβείς αναφορές της Γραμματείας της Συνόδου κατά των απουσιαζόντων και μάλιστα κατά του πατριαρχείου Αντιοχείας;
      Ενώ ο οικουμενικός πατριάρχης προσπαθεί να φέρει στη Σύνοδο, έστω και στο κλείσιμο, τους απόντες, η γραμματεία του, και μάλιστα ο Ουκρανός επικεφαλής Ιώβ, τα... θαλασσώνει! Διότι, κατ' αυτόν, και μόνο το ότι είχε την καλή διάθεση το Αντιοχειανό πατριαρχείο να συμμετέχει στις προετοιμασίες φτάνει για να θεωρηθεί ότι έχει αποδεχθεί τη Σύνοδο...! Το ότι ζητούσε τροποποιήσεις πριν την "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" και δεν υπέγραψε, δεν λαμβάνεται υπ' όψιν...!

Αποτέλεσμα να αντιδρά θυμωμένα το Αντιοχείας: «Αυτή είναι η θέση της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Αντιοχείας»: «Δεν υπογράφουμε και δεν υφίσταται ομοφωνία»!

Μητρ. Βραζιλίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Δαμασκηνός:

Πρώτον: Απορούμε πώς επιτρέπει μέλος της γραμματείας της συνάντησης της Κρήτης στον εαυτό του να μιλά εξ ονόματος της Εκκλησίας της Αντιοχείας ώστε να εκφράζει ο ίδιος την θέση αυτής σχετικά με την μη συμμετοχή της στη συνάντηση της Κρήτης.

Δεύτερον: Η άποψη που εξέφρασε περί της μη υπογραφής του Πατριαρχείου Αντιοχείας σε τρία έγγραφα στην Σύναξη του Σαμπεζύ τον Ιανουάριο του 2016 λέγοντας ότι «οι λόγοι της μη υπογραφής των εγγράφων αυτών δεν οφείλονταν σε κάποια διαφωνία με το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων. Αποτελούσε απλώς, και μόνο, μιά διαμαρτυρία για το γεγονός ότι δεν έχει διευθετηθεί και επιλυθεί το ζήτημα του Κατάρ...» δεν είναι σωστή.

Τρίτον: Η δήλωσή του ότι «η απόφαση της συγκλήσεως της Συνόδου ελήφθη ομοφώνως» δεν είναι σωστή.

Μας εκπλήττουν οι καταγγελίες του εν λόγω σεβαστού εκπροσώπου οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Να τονίσουμε ότι ο ίδιος ήταν παρών στην Σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ και ήταν μάρτυρας της ξεκάθαρης διαμαρτυρίας και της διαφωνίας των αντιπροσώπων του Πατριαρχείου Αντιοχείας, όχι για «προσωπικούς λόγους» όπως ισχυρίστηκε, αλλά, για το περιεχόμενο του κειμένου του «Κανονισμού της Μεγάλης Συνόδου» και μάλλον ξέχασε ότι η αντιπροσωπεία της Αντιόχειας και σε τρεις συνεδριάσεις της ολομέλειας εξέφρασε την αναγκαιότητα να προστεθεί στο κείμενο μια επιπλέον παράγραφος περί της αναγκαιότητας συμμετοχής των 14 Αυτοκέφαλων Εκκλησιών στην Μεγάλη Σύνοδο και τόνισε κυριολεκτικά: «Αυτή είναι η θέση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας! Αυτή είναι η θέση της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Αντιοχείας!», και προσέθεσε:

   «Δεν υπογράφουμε και δεν υφίσταται ομοφωνία!» Αυτά βρίσκονται κατά λέξη στα πρακτικά της Συνάξεως και δεν χωράει αμφιβολία. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι στα τρία κείμενα που αρνήθηκε η Εκκλησία της Αντιοχείας να υπογράψει, έγραψε ο αντιπρόσωπος της αυτολεξεί: «Η θέση της Εκκλησίας της Αντιοχείας είναι αντίθετη σ’ αυτό το κείμενο και γι’ αυτό δεν συνυπογράφουμε».    σύνδεσμος 

     Παρόμοια μίλησε και ο μητροπολίτης Ιγνάτιος, του Πατριαρχείου Αντιοχείας: Δεν είναι μόνο για το Κατάρ που δεν υπέγραψε στο Σαμπεζύ η Αντιόχεια, αλλά το περιεχόμενο τριών κειμένων όπως του γάμου, του κανονισμού λειτουργίας της Αγίας Συνόδου, και των αποφάσεων της Συνάξεως.   σύνδεσμος

  4. Αν συμμετείχε ο άγιος Παΐσιος στη Σύνοδο θα του έδιναν τον λόγο; ΟΧΙ γιατί δεν προβλέπεται από τον κανονισμό! Γι' αυτό όταν στη Σύνοδο της Κρήτης το λόγο ζήτησε εκ μέρους του Αγίου Όρους ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Σταυρονικήτα Αρχιμ. Τύχων, δεν τον έλαβε, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ως σύμβουλος...   σύνδεσμος

    Αν γίνεται Πανορθόδοξη Σύνοδος και οι κατ' εξοχήν αρμόδιοι στα δογματικά θέματα Αγιορείτες ή και από άλλα μέρη ασκητές δεν παρίστανται ή δεν έχουν λόγο, αλλά  σαν απλοί σύμβουλοι είναι μάλλον διακοσμητικά στοιχεία, τότε ποιος θα δώσει θεολογικό κύρος στην Σύνοδο; Διότι η θεολογία είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό πτυχίο που δίνεται από τα πανεπιστήμια: είναι ασκητικό χάρισμα, που κατά τον σύγχρονο θεολόγο του ακτίστου Φωτός, γέροντα Σωφρόνιο τον Αγιορείτη «γεννάται με τον βαθύ φόβο του Θεού στο πυρ της φλογερής μετανοίας, η οποία εισάγει στην οντολογική πραγματικότητα με την εμφάνιση του Ακτίστου Φωτός». Ζώντας στην έρημο, όχι στα Αιγυπτιακά σχολεία, έλαβε και ο Μωυσής άμεση γνώση του Θεού.

    Στον κόσμο εύκολα χάνεται και το υποδεέστερο χάρισμα της έμμεσης γνώσης του Θεού, όπως επίσης έλεγε ο γέροντας Σωφρόνιος: «Η ακαδημαϊκή θεολογία σε συνδυασμό με την ζώσα πίστη δίδει αγαθά αποτελέσματα. Εύκολα όμως «εκφυλίζεται», αποβαίνει αφηρημένη θεωρία, παύει να είναι εκείνο που παρατηρείται στην ζωή των Αποστόλων, των Προφητών και των Πατέρων μας, δηλ. άμεσος ενέργεια του Θεού μέσα μας» (Β26) σύνδεσμος

     Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Αγιορείτη γέροντος Τύχωνος, ο οικουμενικός πατριάρχης έδωσε μια λύση που χαρακτηρίστηκε σολομώντια (σοφή):  Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης έξυπνα φερόμενος και θέλοντας να μην στερηθεί λόγω κανονισμού ο Καθηγούμενος να μιλήσει έδωσε μια σολομώντια λύση. Συγκεκριμένα μόλις έληξε η απογευματινή συνεδρία και πριν σηκωθούν έδωσε τον λόγο στον Ηγούμενο Τύχωνα, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία και τις θέσεις του Αγίου Όρους. «Το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρήκε τρόπο να ικανοποιήσει τους αγιορείτες και του έδωσε βήμα, ευαρέστησε ιδιαίτερα του συνοδικούς όλων των εκκλησιών» σχολίασε στην Romfea.gr ένας εκ των Ιεραρχών που συμμετέχει στην Αγία Σύνοδο. σύνδεσμος

    Αυτή είναι πάντως λύση κατ' εξαίρεσιν, και δεν φάνηκε να έγινε αντιληπτό ότι το θέμα δεν είναι να τιμάται το άγιον Όρος, αλλά ο λόγος του!

      5. Η υγεία των επισκόπων και των συνοδών τους που μετέχουν στην "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" της Κρήτης μήπως κινδυνεύει άμεσα από τα περίεργα "μέτρα ασφαλείας" που έχουν τεθεί εκεί; Διαβάζομε:

    Και για τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας "τύπου CIA" που αναγκάζουν ακόμη και αρχιερείς να περνούν από ακτίνες Χ μήπως και οπλοφορούν, κατά την είσοδό τους στην Ακαδημία. σύνδ.

   Ποιος ελέγχει το ποσό ραδιενέργειας που εκπέμπεται "για την ασφάλεια" των συνέδρων; Με τι μηχανήματα, κάτω από ποιές εντολές, με ποια χρηματοδότηση, και άλλα πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται πάνω στο θέμα αυτό των λίαν επικίνδυνων μέτρων ασφαλείας, που μάλιστα μπορεί να εξελιχθεί σε Θεία δίκη εναντίον όσων πήγαν, χτυπώντας τους με απανωτούς καρκίνους...!  

      6.   Η Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία είναι οίκος μετανοίας. Θα τη διατηρήσουν έτσι οι σχέσεις με την παπική και τις άλλες αυτόκλητες "Χριστιανικές εκκλησίες", οι οποίες διαρκώς ξεπέφτουν τόσο ηθικά όσο και δογματικά;

     Ενώ οι Ορθόδοξοι προσεύχονται να μην τους βρουν οι πνευματικές επιπτώσεις από τις παρελάσεις των υπερήφανων ομοφυλόφιλων στις πόλεις τους και πχ το βράδυ 23 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Τοπικού Ιεράρχη τελέσθηκε ιερά αγρυπνία στον ιερό ναό της Παναγίας Αχειροποίητου, για να προσευχηθούν αντιδρώντας στη διοργάνωση του gay pride στην πόλη, το αυτοπροβαλλόμενο σαν "Πανευρωπαϊκό Χριστιανικό LGBT Φόρουμ" θέλει να γίνει ακουστό από "το Συμβούλιο της Αγίας και Μεγάλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, που λαβαίνει χώρα τον Ιούνιο 2016 στην Κρήτη"!  σύνδ.

      Το ενδιαφέρον είναι ότι ζητούν "διάλογο". Μήπως και μια.. Σύνοδο για να δικαιώσει την αμαρτία και να καταδικάσει την αρετή; «Εμείς, τα LGBT Ορθόδοξα παιδιά σας, πιστεύουμε πως η σεξουαλικότητα δεν είναι το όχημα για την αμαρτία, αλλά δώρο από τον Θεό, ένα κομμάτι της δημιουργίας Του». Δεν καταλαβαίνουν τι ζητάνε γιατί ο νους τους είναι περιορισμένος στις σαρκικές απολαύσεις τους. Τώρα είναι η εποχή που και οι εκλεκτοί κινδυνεύουν να μη σωθούν, αυτοί που αγωνίζονται συνειδητά για τη Βασιλεία των Ουρανών. Πως να σωθούν οι άλλοι που ασχολούνται με τον "προσανατολισμό" τους και αφοσιώνονται υπερήφανα σ' αυτόν, και πως ζητάνε να μπουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία; Να αλλάξει το πιστεύω της; Αυτό το έχει κάνει ήδη ο πάπας του Βατικανού. Ας τρέξουν σ' αυτόν γιατί αυτός τους δέχεται χωρίς μετάνοια (αρκεί να μην κάνουν λόμπυ μέσα στο Βατικανό, όπως είπε), όντας αμετανόητος και ο ίδιος αφού είναι... αλάθητος!

    Η Ορθοδοξία δίνει σ' όλους που μετανοούν τις ευλογίες του Χριστού, όχι σε όσους δικαιώνουν τον εαυτό τους, και μάλιστα πανηγυρικά με παρελάσεις υπερηφάνειας: «Δεν ήρθα να καλέσω δικαίους αλλά αμαρτωλούς σε μετάνοια» (Ματθ. 9:13). Και μετά την ανάστασή Του φανέρωσε ότι έπρεπε, όπως ήταν προφητευμένο από τις Γραφές, να κηρυχθεί μετάνοια στο όνομά Του και άφεσις αμαρτιών εις πάντα τα έθνη.  (Λουκ. 9:13).  Ακόμα και αν οι LGBT είναι σωματικά μέσα στην Εκκλησία (δεν είμαστε έξω από την Εκκλησία, αλλά μέσα σε αυτήν, λένε), ουδόλως ωφελούνται. Διότι «ο Θεός στους υπερηφάνους αντιτάσσεται, στους δε ταπεινούς δίδει χάρη».  (Ιακ. 4:6).

      Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να δικαιώσουν τους εαυτούς τους, επιμένοντας στην πλάνη τους. Εισέρχονται σωματικά στα κτίρια της Εκκλησίας, αλλά παραμένουν μασόνοι, αποκρυφιστές, αστρολόγοι, μάγοι κλπ. Η ασθένεια αυτή (της ζωής χωρίς μετάνοια μέσα στην Εκκλησία), μπορεί να θίξει και σωστούς ακόμη Χριστιανούς όταν αμελήσουν τα πνευματικά έργα. Είναι γνωστή η ιστορία ενός μοναχού στον οποίο ο διάβολος παραπονέθηκε: Τι λες όλο ρύσαι ημάς από του Πονηρού, ρύσαι ημάς από του Πονηρού, αφού με κρατάς τόσο σφικτά (με κάποιο πάθος) που δεν μ'  αφήνεις να φύγω;

     7. Η "Αγία και Μεγάλη Σύνοδος" εξέδωσε μήνυμα:  Προς τον Ορθόδοξο λαό και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως (εδώ εκτυπώσιμο). Μερικές επισημάνσεις σχετικές μ' αυτό: (Εδώ σε pdf ++)

      Προστέθηκε νέο περιεχόμενο που θα το βρείτε στο αναβαθμισμένο: pdf ++

     7.1.  Περατώθηκαν με ομοψυχία οι εργασίες της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου", αλλά υπήρξαν σημαντικές απουσίες 4 Εκκλησιών (Αντιοχείας, Γεωργίας, Βουλγαρίας και Ρωσίας). Θα μπορούσε αυτό να αποφευχθεί αν η οργάνωση ήταν καλύτερη και διαφανέστερη ώστε να μην υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης για τον αληθινό σκοπό σύγκλησης της Συνόδου. Τα υπογραμμένα από τους προκαθημένους των Εκκλησιών προσυνοδικά κείμενα δεν δόθηκαν έγκαιρα προς τις Συνόδους των Εκκλησιών για να λάβουν θέση επ' αυτών. Το αποτέλεσμα ήταν αρχιερείς και λοιπός κλήρος και λαός να ζητούν να υπάρξουν γραπτές διευκρινήσεις, για τις οποίες δεν υπήρξε ευελιξία να γίνει μία ακόμη προπαρασκευαστική Σύνοδος. Αυτή θα μπορούσε να επιληφθεί και του θέματος της διαμάχης μεταξύ των πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιοχείας για το Κατάρ.

      7.2.  Γράφεται στο μήνυμα: Θεμέλιο των θεολογικών μας αναζητήσεων υπήρξε η βεβαιότητα ότι η Εκκλησία δεν ζει για τον εαυτό της. Αλλά η Σύνοδος συνεκλήθη για να συζητήσει και αποφασίσει  και όχι να κάνει αναζητήσεις! Αν η Σύνοδος έκανε "αναζητήσεις" τότε  δεν ασχολήθηκε με την ουσία των θεμάτων αλλά απλώς έκανε διερευνήσεις γύρω από αυτά..  Τίθεται επομένως το θέμα: α. Έγινε εκφραστικό λάθος; ή β. η Σύνοδος θέλει την έκφραση "αναζήτηση" για άλλους λόγους (πχ Οικουμενιστικούς και Πανθρησκευτικούς) υπονοώντας ότι η Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία δεν κατέχει όλη την Αλήθεια; Εξετάζοντας το επίσημο Αγγλικό κείμενο βλέπομε ότι εκεί υπάρχει στη θέση της λέξης "αναζητήσεις" η λέξη "discussions" που σημαίνει "συζητήσεις". Υπάρχει μεταφραστικό λάθος από τα Αγγλικά στα Ελληνικά; Ναι αλλά αν τα επίσημα κείμενα είναι ισόκυρα, τότε το λάθος και το σωστό θεωρούνται ισόκυρα!  

   Και γιατί από τις θεολογικές συζητήσεις στην Ελληνική γλώσσα το αποτέλεσμά τους να μεταφέρεται στα (θεολογικά απαράδεκτα) αγγλικά και από εκεί να επιχειρείται η ενημέρωση ακόμη και των Ελλήνων;  Γράφεται: Ακούγεται παράδοξο αν όχι φαιδρό, όταν ένας εκ των βασικών αρμοδίων για την ενημέρωση, ο κ. Ιώβ, μητροπολίτης Τελμησσού και μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ομιλεί εις άπταιστον αγγλικήν και εμείς οι γηγενείς, παρακολουθούμε στη γλώσσα μας να μεταφράζει ...ξένος σε σπασμένα ελληνικά (και με λάθη) την ομιλία του- ή όταν στις 21.6.2016 ακούσαμε τον δρ. π. Ι. Χρυσαυγή, διευθυντή του Γραφείου Τύπου να ομιλεί στα αγγλικά και να απαντά στα αγγλικά σε ερώτηση Κρητικού δημοσιογράφου… Γιατί αυτή η σύγχυση γλωσσών; (24 Ιουνίου Χαρά-Αδριάνα Λιαναντωνάκη)

     Αυτό χωρίς αμφιβολία επιβεβαιώνει ότι η μη χρήση της Ελληνικής γλώσσας σαν μοναδικής επίσημης θεολογικής γλώσσας της Συνόδου εγείρει αμφιβολίες για το ακριβές νόημα των αποφάσεών της και τελικά για την αξιοπιστία της! Η Αγγλική είναι σύγχρονη γλώσσα, αλλά ακατάλληλη για θεολογία, όπως είπαμε ήδη (2) πιο πάνω, και έπρεπε ο ρόλος της να είναι επικοινωνιακός και δευτερεύων.

      Στο σημείο αυτό αναφέρομε επί πλέον διαφορές μεταξύ των επίσημων κειμένων Ελληνικού και Αγγλικού που αναγράφονται σε πρόσφατη (19-8-2016) αναβάθμιση του παρόντος.  Θα τις βρείτε αναλυτικά στο εκτυπώσιμο pdf ++. Εδώ αναφέρομε τη σημαντική παράλειψη στο Ελληνικό κείμενο ότι η Σύνοδος θα συγκαλείται κάθε επτά με δέκα χρόνια!  Αυτή είναι μια ακόμη ιδιορρυθμία της Συνόδου της Κρήτης: Να κοινοποιεί διαφορετικές αποφάσεις σε κάθε συμμετέχοντα!

     7.3.  Αν και κατά το μήνυμα: «Βασική προτεραιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου υπήρξε η διακήρυξη της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στηριγμένη στη θεία Ευχαριστία...»  Εν τούτοις η διακήρυξη δεν έγινε από όλες τις Εκκλησίες, αφού απουσιάζουν τέσσερεις όπως είπαμε πριν, και μάλιστα υπάρχει τρανταχτό πρόβλημα και στο θέμα της θείας Ευχαριστίας, για το οποίο το πατριαρχείο Αντιοχείας προειδοποιούσε: «Επειδή, εάν αυτή η Σύνοδος πραγματοποιηθεί ενώ ισχύει η διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας μεταξύ δύο Παλαιφάτων Αποστολικών Εκκλησιών, θα υποδηλώσει ότι η συμμετοχή στις συνοδικές συζητήσεις είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία, και κατά συνέπεια θα χάσει το εκκλησιαστικό της χαρακτήρα...».  Σύνδεσμος

    Επιμένομε ότι μία ακόμη προσύνοδος θα έλυνε όλα τα εκκρεμή θέματα αν υπήρχε η ανάλογη ευελιξία από το περιβάλλον του οικ. Πατριάρχου, ο οποίος κατά τη Σύνοδο έδειξε ικανότητα χειρισμών και εφευρετικότητα λύσεων.

      7.4.  Γράφεται επίσης στο μήνυμα, ότι διατυπώθηκε η πρόταση, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος να καταστεί επαναλαμβανόμενος θεσμός. Αν όμως η οργάνωση δεν βελτιωθεί και δεν πάψει να γίνεται με κρυψίνοια, χωρίς διαφάνεια μέχρι και προς τον "τελευταίο" πιστό σε όλα τα στάδια, και αν δεν προβλέπει τον κατάλληλο χρόνο για την μελέτη των ενδιάμεσων και τελικών προτάσεων (πρωτογενώς στα Ελληνικά), τότε ας λείπουν τέτοιες Σύνοδοι. Εξ άλλου οι Σύνοδοι χρειάζονται και θέματα σοβαρά για να γίνουν και εποχή σταθερότητας και ειρήνης, ενώ ενώ τώρα οι πόλεμοι, που έφτασαν και σε χώρες με μεγάλο Ορθόδοξο πληθυσμό, όπως την Ουκρανία και τη Συρία, εξελίσσονται σε Παγκόσμιο,[1] κάτι που θα έπρεπε να είχε επισημανθεί στο μήνυμα. Ούτε σταθερότητα υπάρχει, αλλά όλα τα κράτη υποφέρουν από οικονομική κρίση (ιδίως η Ελλάδα) και από τρομοκρατία. Γι' αυτό η Σύνοδος δεν έγινε όπως προβλεπόταν στον ναό της Αγίας Ειρήνης στην Πόλη του επωνύμου της σταθερότητας Κωνσταντίνου, αλλά στην Κρήτη. Αν μας ενδιαφέρει η ενότητα του πνεύματος, τότε καλό είναι οι εκκλησιαστικοί παράγοντες, να επικοινωνούν μεταξύ τους και να άλληλο-ενημερώνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ χώροι όπως η Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης θα μπορούν να είναι τόποι συχνότερων επαφών των Ορθοδόξων.

      Είμαστε γι' αυτό πολλοί χαρούμενοι που βρέθηκε και άλλος χώρος εκτός του "Παγκ. Συμβουλίου Εκκλησιών" (WCC) για να βλέπονται και να μιλάνε μεταξύ τους οι Ορθόδοξοι..! Την δήθεν έλλειψη τέτοιου χώρου είχε σαν επιχείρημα υπέρ του WCC (και της Οικουμενιστικής κίνησης) ο τότε μητροπολίτης και νυν (2016) πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος: "...Έχει επιτελεσθεί συμβουλευτική εργασία μέσα στο WCC μεταξύ εθνικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, και μερικές φορές αυτός ο οργανισμός προσφέρει τη μοναδική πλατφόρμα για συναντήσεις Ορθοδόξων συμμετεχόντων για να συζητήσουν μεταξύ τους τα καυτά προβλήματα της σήμερον"!!! (30-8-2006_σύνδ.). Τότε σχολιάσαμε: Οι Ορθόδοξοι δεν μπορούν με λίγα λόγια να τα βρουν μεταξύ τους, αλλά μέσα στη Βαβέλ του WCC κάτι γίνεται!  Ορθόδοξοι στο WCC:  Φωτογραφίες

      [1] «Ο κόσμος βλέπει ένα αυξανόμενο ανταγωνισμό για πλουτοπαραγωγικές πηγές και κάποιοι παίκτες αγνοούν όλους τους κανόνες με αποτέλεσμα μια παγκόσμια σύγκρουση να είναι πιθανή» λέει τώρα (30-6-2016) ο πρόεδρος Πούτιν, παράλληλα με τον πάπα Φραγκίσκο.

    7.5.  Η μαρτυρία της πίστεως (στο 2) προϋποθέτει την ύπαρξη λόγου προς τους θέλοντας να προσέλθουν στην Ορθόδοξη πίστη και να βαπτιστούν, και όχι ατελεύτητου διαλόγου με τους αρχηγούς των πλανωμένων, που δεν καταλήγει πουθενά. Από πρακτική άποψη το ερώτημα είναι: Η Σύνοδος στο Κολυμβάρι τίμησε την κολυμβήθρα του βαπτίσματος ή αντίθετα τίμησε την τριβή των αποδειχθέντων ως τώρα ανώφελων διαλόγων; Ο Κριτής των όλων είναι εδώ στην Κρήτη και θα κρίνει τα αποτελέσματα!

     Ο Διαθρησκειακός διάλογος επεκτείνει τον "διάλογο" μεταξύ των (όντως ή κατ' όνομα) Χριστιανών στις άλλες θρησκείες, και πρέπει να τονισθεί ότι το όλο εγχείρημα καθοδηγείται από τον πάπα του Βατικανού, με κορυφαίες τις ετήσιες συναντήσεις (27 Οκτωβρίου) της Ασίζης. Ότι γίνεται εδώ εξυπηρετεί τα ηγεμονικά συμφέροντα του πάπα στον θεωρούμενο ως έχοντα πνευματικές αναζητήσεις κόσμο. Οι εκπρόσωποι της Μαύρης Μαγείας του Βουντού αλλά και οι άθεοι έχουν κάτω από τον πάπα σκέπη στον χώρο αυτό των "διαθρησκειακών διαλόγων", για να "προσεύχονται" κι αυτοί ...για την ειρήνη, όπως το είδαμε στις συναντήσεις της Ασίζης τα τελευταία χρόνια! Βλ. πχ Το ενδιαφέρον στην Ασίζη 27 Οκτ. 2011 είναι ότι:  ο πάπας ήταν ο αρχηγός μιας ομάδας "θρησκευτικών ηγετών" και ενός "μη πιστού"!!!  Σύνδεσμος

      Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο αναφερόμενος στο μήνυμα "νηφάλιος διαθρησκειακός διάλογος" δεν μπορεί να υπάρξει, εκτός αν η λέξη νηφάλιος έχει χάσει το Ορθόδοξο πνευματικό της νόημα, οπότε σημαίνει Νεοταξίτικη νήψη! Διαβάστε: Ασίζη + 2011, W.C.C. (Παγκ. Συμβούλιο Εκκλησιών), W.C.C.-Ορθόδοξοι-φωτογραφίες, NWO-Οικουμενισμός-Ορθοδοξία και άλλες ιστοσελίδες

    Γράφεται στο μήνυμα ότι ο "νηφάλιος διαθρησκειακός διάλογος συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της ειρήνης και της καταλλαγής". Αυτό αφήνεται σαν σύνθημα - σλόγκαν αναπόδεικτο. Αλλά μεγάλες συμφορές έχουν αρχίσει που δείχνουν την σταδιακή εγκατάλειψη από τη χάρη του Χριστού, παρά τις πολλές διαθρησκειακές συναντήσεις. Οι προειδοποιήσεις είναι έντονες, όπως στο Τσέρνομπιλ (ΑΨΙΝΘΟΣ) της Ουκρανίας το 1986, που έγινε τον χρόνο που ο πάπας άρχιζε επίσημα τις Πανθρησκευτικές συναντήσεις της Ασίζης στις 27 Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα που ενώθηκαν οι χρηματαγορές όλου του κόσμου για να φέρουν (μέσα από την καταστροφή) την παγκόσμια οικονομία υπό τον έλεγχο ενός παγκόσμιου ηγέτη, για τον οποίο καλεί ο πάπας. Δείτε το βίντεο: 27 Οκτωβρίου 1986. Να θυμάστε αυτή την ημερομηνία! Τότε γεννήθηκε Οικονομικά και Θρησκευτικά η Νέα Τάξη.

      Αναγκαστικά οι εικόνες από τις Πανθρησκευτικές συναντήσεις αρκούν για να πικράνουν σαν την Αψινθιά τις ψυχές των πιστών και να αφήσουν ερωτηματικά για την αναγκαιότητα του Ορθοδόξου βαπτίσματος και της αξίας της Χριστιανικής διδασκαλίας (που είναι τα γλυκά νερά) στους επιθυμούντες την ένταξή τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Χωρίς Χριστό η ανθρωπότητα δεν σώζεται. Όχι μόνο οι ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά και η φύση σαλεύεται. Η καταστροφή στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας χαρακτηρίστηκε σαν 3η σάλπιγγα από τον άγιο γέροντα Παΐσιο (+1994). Αυτό φανερώνει ότι έχομε προχωρήσει προς τα γεγονότα της Συντελείας, και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην είμαστε εμείς που (σαν υπεύθυνοι ή συνυπεύθυνοι) τα προκαλούμε!  Δείτε ακόμη: 3 ΟΥΑΙ

       Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι Οικουμενιστικοί και Διαθρησκειακοί διάλογοι στα πρότυπα της Νέας Τάξης δεν μπορεί να είναι ωφέλιμοι και απορρίπτονται.

       7.6.  Γράφεται (5) ότι ο Δυτικός πολιτισμός φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της διαχρονικής συμβολής του Χριστιανισμού. Ναι μόνο που φέρει και την σφραγίδα του ξεφτίσματος του Χριστιανισμού στη Δύση έχοντας φτάσει στην πύλη της καταστροφής του. Η θεσμοθέτηση των σαρκικών αμαρτημάτων σαν ωφέλιμων και άξιων τιμής, ώστε να τους καθιερωθεί και ο Ιούνιος κάθε έτους για υπερήφανους πανηγυρισμούς, πρώτα και κύρια στην Αμερική του Ομπάμα, δηλώνει τον δαιμονισμό που επικρατεί τώρα εκεί, που προκαλεί απώλεια κάθε είδους λογικής και συμβαδίζει με τους φρενήρεις εξοπλισμούς, ώστε μόλις περάσει ο καιρός της μετανοίας να καταστρέψει τους ανθρώπους και ότι φτιάχτηκε ειρηνικά μέχρι τώρα. Δείτε Χιροσίμα (ή τα χείρω είναι σιμά)!  

       Έλεγε και ο μεγάλος γέροντας Σωφρόνιος ο Αγιορείτης: Ο λόγος του Αποστόλου Πέτρου ότι η γη θα κατακαεί, σήμερα είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί με τα πυρηνικά όπλα. - Ζούμε σε αποκαλυπτικούς καιρούς. Σήμερα η ειρήνη είναι πολύ δύσκολη. Το τέλος θα έλθει απότομα, αλλά τότε θα έλθει και η απολύτρωση. - Ζούμε στους τελευταίους χρόνους. Μπορεί και τώρα να συμβεί η κρίση! (Α 46). (Με βάση την Αποκάλυψη και τους Αγίους της Εκκλησίας έρχεται πρώτα, όπως έχομε γράψει, η μερική αλλά όχι ασήμαντη κρίση του Γενικού (3ου Παγκ.) πολέμου, όπου μόνο από τον πόλεμο θα φονευθεί το τρίτον των ανθρώπων. Αποκ. 9:15). (3 ΟΥΑΙ)

       7.7.  Τα "επιγραμματικά" στο τέλος του Συνοδικού μηνύματος, είναι μάλλον επικοινωνιακά και εκ του προχείρου θεολογικά. Εδώ θα ασχοληθούμε μόνο με τις θετικές επιστήμες, θέμα που έχει σχέση με τα προηγούμενα:

       Επειδή οι θετικές επιστήμες δουλεύουν με βάση τη μαθηματική λογική (όπως στο διαδίκτυο) που είναι μια προσαρμογή, για τις σημερινές ανάγκες της λογικής του Αριστοτέλους, αναμενόταν αυτή να χρησιμοποιηθεί και στη διεκπεραίωση των εργασιών της Συνόδου, και να μην συμβεί να υπάρχουν κείμενα στο ίδιο θέμα που στις διάφορες επίσημες (και άρα του αυτού κύρους) γλώσσες της Συνόδου, νοηματικά να μην ταυτίζονται.

       Αν μάλιστα, ως λέγεται, συμβαίνει από τα Ελληνικά να μεταφέρθηκαν οι συζητήσεις αγγλικά και από εκεί πάλι Ελληνικά, τότε δεν ξέρουμε που μπορεί να έχουν υπεισέλθει λάθη. Ένας μεταφραστής δεν μπορεί να επέμβει και να κάνει διορθώσεις όταν δεν ξέρει ποιο είναι το πρωτότυπο. Τελικά οι οργανωτές της Συνόδου αποδεικνύεται ότι δεν έριξαν το βάρος στη θεολογία αλλά στην επικοινωνιολογία. Χωρίς την Ελληνική σαν κύρια θεολογική γλώσσα η Σύνοδος  εκφράζεται χωρίς θεολογική ακρίβεια.

       Οι θετικές επιστήμες, πρέπει να ενθυμούμεθα πάντα, ότι κινούνται μέσα στα όρια του κτιστού κόσμου. Η (σώζουσα) χάρη του Θεού στις ψυχές των ανθρώπων δεν είναι κτιστή ενέργεια και καλό είναι να ενθυμούμαστε τη διαφορά κτιστών - ακτίστων ενεργειών που ανέλυσε ιδιαίτερα ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν οι παπικοί. Δείτε ψυχή και πειράματα Κίρλιαν. Και σύγχρονες έρευνες στο CERN όπου επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι οι έρευνες γίνονται στον κτιστό κόσμο. Όταν μπροστά στο CERN υπάρχει η παγανιστική "θεότητα" Shiva επόμενο είναι η "θεολογία" των εκεί υπευθύνων να είναι κι αυτή γήινη και μπερδεμένη, και να αναζητάει το "σωματίδιο του θεού" δηλ. κάτι υλικό αλλά... με μεταφυσικές (θεϊκές) ιδιότητες! (Το λογότυπο του CERN) Ας θυμηθούν στο CERN ότι και πριν να αναπτυχθεί η Ορθόδοξη θεολογία, ο Αριστοτέλης είχε αντιληφθεί την αναγκαιότητα η έρευνα να προχωράει στηριγμένη σε κανόνες της λογικής, η οποία οπωσδήποτε διαχώριζε τα κτιστά από το Θείον ή "Πρώτο κινούν ακίνητον".

         Είναι προφανές ότι τα δόγματα (αξιώματα) και οι θεωρίες των θετικών επιστημών κινούνται σε κατώτερο επίπεδο και δεν πρέπει να υπεισέρχονται μέσα στα δόγματα της Θεολογίας. Ούτε η πρόσληψη ούτε η απόρριψή τους από τη θεολογία είναι σωστή. Έτσι ούτε η καταδίκη από τον παπισμό των ηλιοκεντρικών θεωριών (Κοπέρνικου-Γαλιλαίου και πολύ ενωρίτερα του Αρίσταρχου του Σάμιου) είναι λογικά παραδεκτή, ούτε το αντίθετο που συμβαίνει τώρα πάλι από το Βατικανό: η προσκόλληση στην κοσμική (και μεταβαλλόμενη) θεωρία της Εξέλιξης! Η κατρακύλα των παπικών είναι ασταμάτητη, τώρα ψάχνουν για ...εξωγήινους, ώστε πλέον κάθε πλησίασμά τους για «διάλογο» να είναι άκρως τραγελαφικό, απαράδεκτο πνευματικά αλλά και επιστημονικά!

       Εδώ το αναβαθμισμένο (19-8-2016) κείμενο (7)  σε   pdf++ 

  

Κείμενα με σχόλια αρχιερέων και άλλων μελετητών για τη Σύνοδο της Κρήτης:

01. 2016-06-22: ΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ. Γράφει ο πρωτοπρ. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με αφορμή κείμενο του επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου. Η "αποκλειστική" και η "περιεκτική" εκκλησιολογία! Περιέχει χρήσιμες παρατηρήσεις για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

02.  2016-06-29: Μολδαβία (29 Ιουνίου): Αποτίμηση των αποφάσεων της "Συνόδου" της Κρήτης.

03.  2016-07: Μητροπολίτης Μπάτσκας Ειρηναίος (Μπούλουβιτς): Γιατί δεν υπέγραψα. Ο  σεβασμ.  κ. Ειρηναίος (Πατριαρχείον Σερβίας), πνευματικό τέκνο του αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, εξηγεί τους λόγους που δεν υπέγραψε το κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο».

04.  2016-07: «Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών»: Η "Σύνοδος" του Κολυμβαρίου Κρήτης και η σύμπλευσή της με τον Οικουμενισμό.

05.  2016-07: Λίγο μετά την «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο», του σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου. «Η Σύνοδος μπορεί να χαρακτηρισθεί ως Σύνοδος των Προκαθημένων»!

06.  2016-07-13: Κείμενο του σεβ. Ναυπάκτου με τίτλο: Διατί δεν υπέγραψα το κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικό κόσμο»” και από τον Ορθόδοξο Τύπο σκέψεις και ερωτήματα προς τον σεβασμιώτατο.

07.  2016-07: Εκκλησία και ετερόδοξοι υπό του μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου. Το μόνο κείμενο το οποίο δεν υπέγραψε ο σεβασμιώτατος κατά τις εργασίες της εν λόγω Μεγάλης Συνόδου, είναι το τελευταίο συζητηθὲν αναφορικά προς τις «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπὸν χριστιανικὸν κόσμον». «Το συμφωνηθέν σχετικό κείμενο ταπεινώς φρονούμε ότι πάσχει από ηθελημένη (!) θεολογική ασάφεια»...

08.  2016-06-30: Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος: «Πότε οι άγιοι Πατέρες μας και πότε και που στα κείμενα των ιερών κανόνων και των όρων των Οικουμενικών ή Τοπικών Ιερών Συνόδων απεκλήθησαν οι αιρετικές ή οι σχισματικές ομάδες ως εκκλησίες»; Δεν υπέγραψα... Παρακαλώ να καταχωρηθούν οι απόψεις μου στα πρακτικά της Αγίας και Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου.  Είναι παρεμφερές με προγενέστερο προς την Ι. Σ. της Κυπριακής Εκκλησίας.

Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος πλέον δεν ονομάζεται "Πανορθόδοξη" μετά την απουσία τεσσάρων Εκκλησιών. Από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε στο orthodoxia.info«Αλλά είναι ελεύθερος ο καθένας να αποφασίσει αυτό που θέλει. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Σύνοδος δεν είναι Πανορθόδοξη, λέγεται Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, επομένως όσοι κι αν είμαστε να την κάνουμε την Σύνοδο».

09.  2016-06-25: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Προστατεύουμε την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία. «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών». «Μέ τήν τροπολογίαν αὐτήν πετυχαίνουμε μία συνοδική ἀπόφαση πού γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία περιορίζει τό ἱστορικό πλαίσιο τῶν σχέσεων πρός τούς ἑτεροδόξους ὄχι στήν ὕπαρξη, ἀλλά ΜΟΝΟ στήν ἱστορική ὀνομασία αὐτῶν ὡς ἑτεροδόξων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν ἤ Ὁμολογιῶν». Μήπως τότε θα επιτιμώνται όσοι Ορθόδοξοι ιεράρχες συμμετέχουν σε λειτουργίες με (ανύπαρκτους εκκλησιαστικά) παπικούς και πολύ περισσότερο προτεστάντες, ντυμένοι με άμφια και κρατώντας Ευαγγέλιο; Αυτό βέβαια προϋποθέτει αναγνώριση της Συνόδου! Και αντιστρόφως: Αν δούμε ότι δεν δίδεται από κάποια Εκκλησία επιτίμιο στους παραβάτες του πιο πάνω κανόνος τότε αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται απ' αυτήν η Σύνοδος!!!

10.  2016-07-11: Ανοικτή επιστολή Αγιορειτών Πατέρων προς την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους για διακοπή μνημοσύνου του πατριάρχη Βαρθολομαίου. Μετά από πρώτη μελέτη των κοινοποιηθέντων τελικών κειμένων της Συνόδου, Αγιορείτες Πατέρες προτείνουν στην Ιερά Κοινότητα και τους Αγιορείτες ηγουμένους τη διακοπή μνημοσύνου του οικουμενικού πατριάρχου. Υπόσχονται ότι θα ακολουθήσει άμεσα αναλυτική μελέτη προς πλήρη κατοχύρωση των λεγομένων τους.

    Το θέμα δεν είναι όμως τα κείμενα, τα οποία στην, κατά γενική ομολογία ιδιότυπη αυτή Σύνοδο, αλλού κατοχυρώνουν τον οικουμενισμό και αλλού φαίνεται να τον εμποδίζουν με την εισαγωγή κάποιων κανόνων Ορθόδοξης εκκλησιολογίας, αλλά το φρόνημα των Ορθοδόξων αρχιερέων και λοιπών κληρικών και θεολόγων. Διότι αν αυτό δεν είναι σωστό τα "εμπόδια" των κανόνων ξεπερνιούνται. Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Ο οικουμενισμός επί (σχεδόν) ένα αιώνα έχει αλλάξει το φρόνημα πολλών αρχιερέων και η συνείδησή τους δεν τους προειδοποιεί πλέον για την πνευματική βλάβη που προκαλεί. Αλλά στη Σύνοδο της Κρήτης ο Οικουμενικός δεν φάνηκε ως ο εμπαθέστερος των άλλων, αλλά αντίθετα έδειξε διάθεση συνδιαλλαγής και ικανότητα χειρισμών ανώτερη των προσδοκιών, κάτι που φαίνεται στα βίντεο αλλά και ομολογείται από τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο.

11.  2016-07-11: Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου: Η Εκκλησιολογία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. «...κανένα κείμενο δεν μπορεί να είναι τέλειο»! Ο σεβασμιώτατος είναι υποστηρικτής των (οικουμενιστικών) διαλόγων: «Ο διάλογος διεξάγεται "επί τη βάσει των αρχών της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας και των κανονικών κριτηρίων της ήδη διαμορφωμένης εκκλησιαστικής παραδόσεως" (άρθρο 20)». Ποια είναι αυτή η παράδοση; Μήπως εννοείται η των αγαπολογικών επαφών κατά τα πρότυπα που έθεσε ο πατριάρχης Αθηναγόρας;

12.  2016-07-11: Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου: Διαφωνίαι Ιεραρχών εντός και εκτός της Συνόδου της Κρήτης. "Εάν η πλειοψηφία των αρχιερέων της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Εκκλησίας δεν προσυπέγραψε το κείμενο για τις σχέσεις με τους ετεροδόξους, ήταν λοιπόν αρκετή η υπογραφή του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου (για να εγκριθεί), ακόμη κι αν αυτή ήταν αντίθετη με την πλειοψηφία των μελών της Αντιπροσωπείας του;"

13.  2016-06-28: Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος: Διαψεύδω όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπέγραψα  (amen.gr)

14.  2016-07-22:  Ι. Μ. Πειραιώς: Ποιοι είναι οι ''Βλάσφημοι και συκοφάντες'' της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου; Δεν γνωρίζει ο Σεβασμιώτατος Προικοννήσου... ότι «Εκκλησία» σημαίνει «Σώμα Χριστού» και επομένως δεν μπορεί να αποδοθεί στους κατεγνωσμένους αιρετικούς;

15.  2016-07-21:  ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΔΙΕΚΟΨΕ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ. Ο ηγούμενος της Ιεράς Σκήτης Oituz, Μακάριος Banu διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στη Σύνοδο της Κρήτης διακόπτοντας τη μνημόνευσή του.

16.  2016-07-24:  Γόρτυνος Ιερεμίας: Ο Οικουμενισμός είναι η μεγαλύτερη αίρεση των αιώνων. Και προσοχή από αυτούς που θέλουν να μπερδέψουν την πίστη μας με άλλα θρησκεύματα και να μας την αλλοιώσουν. «Οικουμενισμός» λέγεται αυτό. Είναι η μεγαλύτερη αίρεση των αιώνων, γιατί έχει μέσα της όλες τις αιρέσεις. Γι' αυτό και τον Οικουμενισμό τον λέμε «παναίρεση»!

17.  2016-07-20:  ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗΣ: ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ «ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ» ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (19-26/7/2016). Οι αποφάσεις της Συνόδου δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα κατά τον κ. καθηγητή. Και επειδή παραβιάσθηκε η αρχή της ομοφωνίας με την μη παρουσία των 4 πατριαρχείων είναι άκυρες! Καλά είναι να ρίξουν τους τόνους όλα τα μέρη για να σκεπτόμαστε ειρηνικά.

18.  2016-07-17: Επιφάνιος Μοναχός εκ Κύπρου: Μετά την Σύνοδο στο Κολυμβάρι. «Τι φοβερόν. Ηθέλησαν και εμεθόδευσαν να περάσουν με απόφασιν Πανορθοδόξου Σύνόδου τις διεστραμμένες αιρετικές θεωρίες και πράξεις των»!... «Τιμή και δόξα και θείος στέφανος στους ολίγους αξίους ιεράρχας που δεν υπέγραψαν»!...

19.  2016-07-26: Πατριάρχης Μόσχας: Δεν πήγαμε γιατί δεν ήταν Πανορθόδοξη, όχι για να την υποβαθμίσουμε.  «Θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Χριστιανικής οικογένειας».

20.  2016-07-31: Κυπριακή Εκκλησία:  Η Αγία Σύνοδος αποτελεί συνέχεια των επτά Οικουμενικών Συνόδων. «Ασχολήθηκε και με το οικολογικό πρόβλημα και κάλεσε όλους σε διαφύλαξη του περιβάλλοντος».... Δηλ. καυχάται εδώ η Κυπριακή Εκκλησία ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος ασχολήθηκε με την εκτός προγράμματος οικολογία, και νομίζει ότι γνωρίζει για το θέμα αυτό. Αλλά η εποχή μας είναι πολύ πονηρή και η αδιάκριτη υποστήριξη της οικολογίας αντί να αλλάξει το περιβάλλον απλώς θα συμβάλλει στο να μπουν νέοι φόροι, τους οποίους έχει βρει τον τρόπο η Νέα Τάξη να τους παίζει στα χρηματιστήρια και να κερδίζουν οι άνθρωποί της! Το ακόμη χειρότερο:  Μετά την ψήφιση για την "κλιματική αλλαγή" στο Παρίσι (12 και 13 Δεκ. 2015) 15 τρις Ευρώ που απαιτούνται από 175 χώρες μέχρι το 2030 (σύνδ.) είναι ουσιαστικά ο παγκόσμιος φόρος (που με αφορμή το κλίμα), μπορεί να στήσει μια παγκόσμια κυβέρνηση! Ο πρόεδρος Ομπάμα πέρασε νόμο στην Αμερική, σε περίπτωση πολιτικής αναταραχής στη χώρα να επέμβει ο ΟΗΕ! Και έτσι ο "κλιματικός ήρωας" Ντέιβιντ Ρότσιλντ (σύνδ.), ή κάποιος ανάλογος, να μπορεί να ανέβει στην παγκόσμια εξουσία! Υπενθυμίζεται ότι Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ χαρακτήρισε τον Ντέιβιντ: «Young Global Leader» δηλαδή : «Νεαρό παγκόσμιο ηγέτη»! (περισσότερα). Πάντως και ο ίδιος ο Ομπάμα καραδοκεί...

      Αν θέλει η Κυπριακή Εκκλησία η Σύνοδος της Κρήτης να θεωρείται συνέχεια των Οικουμενικών Συνόδων, έπρεπε να είχε συνδράμει ώστε να προετοιμασθεί με βάση τις συμβουλές του Αγίου Νεκταρίου ο οποίος στην Ι. Κατήχηση (σελ. 189) στην ερώτηση ποιοι είναι οι λόγοι που παρόρμησαν την Εκκλησία να συγκροτήσει τις Οικ. Συνόδους, απαντά: «Οι διάφορες αιρέσεις που εμφανίσθηκαν κατά καιρούς, οι οποίες με την κακοδιδασκαλία τους εζήτουν να διαστρέψουν τα νοήματα της Ευαγγελικής διδασκαλίας».  Μία Σύνοδος για να είναι έγκυρη πρέπει να έχει σκοπό: «α) όπως αποκρούσει τις κακοδιδασκαλίες και β) όπως υποστηρίξει και περιφρουρήσει τις πολεμούμενες ευαγγελικές αλήθειες». Αν αντί να καταπολεμεί αιρέσεις αυτή τις δικαιολογεί, τότε ας είμαστε ταπεινοί: η Σύνοδος της Κρήτης μας ωφελεί μόνο επειδή μας προβληματίζει! Και δεν είναι δυνατόν η "συνέχεια των Οικουμενικών Συνόδων" να μην θέλει εκτενείς θεολογικούς διαλόγους, τους οποίους ο πατριάρχης Αλεξανδρείας (βίντεο) παραπέμπει σε Σεμινάρια και Συνέδρια, ενώ ασχολείται απροβλέπτως με την οικολογία, η οποία πραγματικά είναι για Σεμινάρια και Συνέδρια!

     Νομίζεται επίσης ότι είναι "εκκλησίες" οι αιρετικοί και γι' αυτούς προσευχόταν ο Μέγας Βασίλειος στη λειτουργία: «Παύσον τα σχίσματα των Εκκλησιών»! Αλλά δεν είναι έτσι. Ο άγιος αναφέρεται στις Ορθόδοξες Εκκλησίες από τις οποίες εύχεται να παύσουν να δημιουργούνται σχίσματα. Δυστυχώς επικρατεί μάλλον προχειρολογία αντί θεολογίας, και επίσης χρησιμοποιείται συχνά κατά την έκφραση του μητροπ. Ναυπάκτου ομολογιακή διγλωσσία.

    Καλύτερα η προσπάθεια να γίνεται ώστε να ενωθούν στην Εκκλησία οι κρατούντες τα Ορθόδοξα δόγματα διασκορπισμένοι "ζηλωτές" και μη ανήκοντες σε κάποια αυτοκέφαλη Εκκλησία, γιατί για τους στερεωμένους σε αιρέσεις δεν προσεύχονται οι Ορθόδοξοι στη Λειτουργία! Αυτό βεβαιώνεται και υπό του μητροπ. Μόρφου Νεοφύτου με την αναφορά σε πρόσφατο θαύμα στον άγιο γέροντα Ευμένιο. Αντίθετα από όσα διακηρύσσει η Κυπριακή Εκκλησία για τον άγιο Νεκτάριο, αυτός τονίζει: «Οι μη αναγενηθέντες δια της θείας χάριτος της ενεργούσης εν μόνη τη μία αγία καθολική και αποστολική Έκκλησία ουδεμίαν εκκλησίαν αποτελούσιν ούτε ορατήν, ούτε αόρατον»!. (περισότερα για τον Οικουμενισμό-Νέα Τάξη-Ορθοδοξία)

21. 2016-07-27:  Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράφει στη θέση των Ιεραρχών που δεν υπέγραψαν τα κείμενα της Συνόδου! Είναι μια ακόμη "πρωτοτυπία" που επιβεβαιώνει την ιδιορρυθμία της Συνόδου της Κρήτης σε σχέση με τις άλλες Συνόδους της Εκκλησίας.

22.  Οι ετερόδοξοι δεν βρίσκονται στην κατάσταση από την οποία ξεκίνησε πριν πολλούς αιώνες η πλάνη τους, την οποία θέτουν σαν βάση οι μετέχοντες στους χωρίς διάκριση διαλόγους, αλλά προχώρησαν σε ένα τελείως εκκοσμικευμένο Χριστιανισμό. Στην Αγγλικανική "Εκκλησία" (φωτογραφία) χειροτονούνται γυναίκες επίσκοποι, και μάλιστα επειδή από διαμαρτυρίες εμποδίσθηκαν πρόσφατα κάποιες "χειροτονίες", η είδηση λέει πως απεφασίσθη: "Θα σταματήσουμε τις διαμαρτυρίες στην χειροτονία των γυναικών επισκόπων" !... (Βλέπετε να υπάρχει σταυρός στα "άμφια" των κληρικών, ανδρών και γυναικών, αυτής της "Εκκλησίας";)

        Μητροπολίτης Ιλαρίων (ο επί των Εξωτερικών) της Ρωσικής Εκκλησίας: «Το αλάτι  που έχει χάσει τη γεύση του, είναι αυτές οι προτεσταντικές κοινότητες που αυτοαποκαλούνται χριστιανικές, αλλά οι οποίες κηρύσσουν ηθικά ιδεώδη  ασυμβίβαστα προς τον Χριστιανισμό. Αν σε αυτό το είδος της κοινότητας εισάγεται μια ιεροτελεστία ευλογίας της ένωσης του ιδίου φύλου, ή μία λεσβία που ονομάζεται «επίσκοπος» καλεί για την αντικατάσταση των σταυρών από τις εκκλησίες με το μουσουλμανικό μισοφέγγαρο, μπορούμε να μιλάμε για αυτήν την κοινότητα ως "Εκκλησία"»;  (Ελέχθη στις 21 Οκτωβρίου του 2015, σε σύναξη υπό τον πάπα των καθολικών επισκόπων για το θέμα της οικογένειας, γι' αυτό και δεν κατακρίνει τους παπικούς, παριστάμενος εκεί ως παρατηρητής-σύνδ.-αγγλ.)

     Το θέμα λοιπόν για το ποιές ονομάζονται Εκκλησίες δεν είναι τόσο εξιδανικευμένο και αγγελικό όπως το παρουσιάζει παρακάτω ο μητροπολίτης Πάφου...

Ο Μητροπ. Πάφου για τις "Εκκλησίες" των αιρετικών:

https://vimeo.com/177772968    και   https://youtu.be/sP6Yik_hHOY

     Ο μητροπολίτης Πάφου λέει ότι και οι άγιοι ονόμαζαν «Εκκλησίες» τα συναθροίσματα των αιρετικών. Αλλά «Αιρετικές Εκκλησίες» τις ονόμαζαν και τους αρχηγούς των αιρεσιάρχες κι όχι αγιότατους! Και ο Μέγας Αντώνιος ως όνους είδε τους Αρειανούς μέσα στις εκκλησίες. Ο άγιος Επιφάνιος Κύπρου κατά τον ίδιο τρόπο λέει «...αποκόπηκαν σαν κλάδοι οι αφορισθείσες αιρέσεις από τον Χριστιανισμό κληθείσες εις όνομα Χριστού, χωρίς να είναι Αυτού»! (Πανάριον τ. 3, σ. 495)

     Αν δεν παρακολουθούμε το νόημα αλλά μόνο κάποιες λέξεις, τότε κι ο άγιος Επιφάνιος υποστηρίζει την «θεωρία των κλάδων»! Μόνο που οι κλάδοι των αιρετικών είναι κατά τον άγιο Επιφάνιο αποκομμένοι!! Δεν ανήκουν πλέον στην «άμπελο» του Χριστού, αν και φέρουν το όνομά Του! Σύμφωνα πάντως με την Εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, επικυρώνεται το έργο των Ορθοδόξων Συνόδων μέχρι το 1872, που αποδεικνύουν αιρετικούς (αποξενωμένους από την Ορθόδοξη πίστη) και όχι απλά σχισματικούς τους παπικούς και προτεστάντες. (Εγκύκλιος Ι,3) Επομένως γι' αυτούς δεν προσευχόμαστε στην Εκκλησία, όπως νομίζει ο σεβασμιότατος Πάφου!  

23.  2016-09-07_Τα μυστικά των κειμένων της Συνόδου της Κρήτης: (ΟΤ) - Ποίοι Επίσκοποι εξισώνονται με... συμβούλους; Εκκλησίαι καθίστανται «υπάλληλοι»; Διατί τελικώς δεν συνεζητήθησαν τα «δίπτυχα»; Χαρακτηρίζει η Σύνοδος απόφασίν της ως αντικανονική;...

24.  2016-09_Ανοικτή Επιστολή-Ομολογία γιά τη «Σύνοδο» της Κρήτης. Επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας αναφορικά με τη Σύνοδο της Κρήτης αποστέλλει η  Σύναξη Ορθοδόξων Ρωμιών. Στο κείμενο αυτό τονίζεται:

    Η «Σύνοδος» της Κρήτης δεν έχει τίποτε κοινό με τις συνόδους της Εκκλησίας, οι οποίες ακολουθούν η μία την άλλη, επικαλούμενες η μία την άλλη, ως συνεδρίες μιάς και της αυτής Συνόδου της Εκκλησίας, ως ενιαίου σώματος του Χριστού, εκτεινομένου εις τους αιώνας... Η «Σύνοδος» της Κρήτης τα άλλαξε όλα στον τρόπο συγκλήσεως και λειτουργίας της, διέσπασε την ενότητά της με τις προηγούμενες συνόδους, είναι ολοφάνερα άλλου είδους σύνοδος, «διαφορετικό είδος συνόδου», όπως με ειλικρίνεια και καύχηση παραδέχθηκε μέσα στην «Σύνοδο» ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος.  

25.  2016-10_Καλαβρύτων-Ο Βαρθολομαίος άνοιξε διάπλατα την πόρτα στον Οικουμενισμό. «Ναι, στην Κρήτη για πρώτη φορά οι διάφορες χριστιανικές Ομολογίες ενδύονται τον μανδύα της εκκλησιαστικότητος»!... «Η Παγκοσμιοποίηση έχει επιβάλλει τις θέσεις της στον εκκλησιαστικό χώρο... Σήμερα αρκούμεθα να αναφερθούμε σε ένα -και μάλιστα πρόσφατο- παραπάτημα και παραστράτημά του. Καθώς ανακοινώθηκε ο Πατριάρχης μας στις 20 Σεπτεμβρίου ε.έ. μετέβη στην Ασίζη της Ιταλίας και συμμετέσχε σε συμπροσευχή οικουμενιστικού χαρακτήρος»!...

   Ναι αλλά να μην αμνηστεύομε τις κινήσεις προς τον πάπα, που είναι ο ηγέτης του Οικουμενισμού και της Πανθρησκείας με την δική σας υποστήριξη, του μακαριστού κατά τ' άλλα αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Να σημειωθεί ότι στην Κρήτη εμφανίσθηκε γενική ανωριμότητα των επισκόπων να αντιμετωπίσουν δογματικά θέματα με νηφάλιο Ορθόδοξο Πατερικό πνεύμα, και γι'  αυτό δεν φταίει βέβαια ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στα παρακάτω πολυμέσα φαίνεται μια αντιφατικότητα στα λεγόμενα ακόμη και των ίδιων των υποστηρικτών της Συνόδου.

26.  2016-10-08_Ανάκληση υπογραφής του καθ. Δ. Τσελεγγίδη για το θέμα διακοπής μνημοσύνου! Μάλλον μπλέκει τα πράγματα ο κ. καθηγητής...

27. 2016-11-04_Πατριαρχείο Ρουμανίας: Τα έγγραφα της Πανορθόδοξης μπορεί να διαφοροποιηθούν! Μια μάλλον πιο ρεαλιστική αξιολόγηση της Συνόδου της Κρήτης. «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν διατύπωσε νέα δόγματα, νέους κανόνες ή λειτουργικές αλλαγές, αλλά φανέρωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού».

28.  2016_11_23_Παρέμβαση μητροπολίτου Ναυπάκτου στην Ιεραρχία για τη Σύνοδο της Κρήτης.

«Η Σύνοδος ήταν σύνοδος Προκαθημένων με τις συνοδείες τους»!  «...Στην Σύνοδο κυριαρχούσαν η θεωρία των κλάδων, η βαπτισματική θεολογία και κυρίως η αρχή της περιεκτικότητος...»!  «...Παρατηρεί κανείς στο τελικό κείμενο αντιφατικά σημεία. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι κείμενο θεολογικό αλλά διπλωματικό»! «...Η νέα πρόταση (της Εκκλησίας της Ελλάδος) εκφράζει την προτεσταντική άποψη περί αοράτου και ορατής Εκκλησίας, που είναι μια "Νεστοριανική εκκλησιολογία"...»!

29.  2016-11-15 Απόφαση της Βουλγαρικής Εκκλησίας να μην αναγνωρίσει τη Σύνοδο της Κρήτης ως Μεγάλη και Οικουμενική.

30.  2016-12-13  Αποκαθήλωση της Συνόδου του Κολυμβαρίου από τον Μητροπ. Γόρτυνος Ιερεμία.  Θα περιμέναμε την καταδίκη του Παπισμού και του Οικουμενισμού από την Σύνοδο της Κρήτης. Δεν το είδαμε!... Η Εκκλησία έχει την πάσα αλήθεια και δεν μπορεί να πλανάται. Αν πλανάται δεν είναι Εκκλησία. Η αίρεση είναι πλάνη. Το να λέγουμε λοιπόν «ετερόδοξες Εκκλησίες», το να συνάπτουμε, δηλαδή, αυτά τα δύο αντίθετα, σημαίνει ότι δεχόμεθα πλάνη στην Εκκλησία και αλήθεια στην αίρεση! Τραγέλαφος! Ναι, αυτό σημαίνει η έκφραση «ετερόδοξες Εκκλησίες».

31. 2016-12-12. Ο μητροπ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος αποκαλύπτει όσα συνέβησαν στην Ιεραρχία (23 & 24 Νοεμ. 2016). Όντως στην πρόσφατη Συνέλευση της Ιεραρχίας μας ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ψηφοφορία για την έγκριση των Αποφάσεων της Κρήτης!

32. 2016-12-23 Μύδροι Πατριαρχείου Ρουμανίας κατά των επικριτών της Συνόδου της Κρήτης. Τα αποσπάσματα από την ανακοίνωση που περιέχει η είδηση δείχνουν εκνευρισμό και αντιφάσκουν σε κάποια σημεία τους. Γράφεται πχ ότι: «Η Σύνοδος στην Κρήτη δεν έχει διατυπώσει νέα δόγματα, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού».  Συγχρόνως όμως γίνεται αποδεκτή και η θέση του πατριαρχείου Βουλγαρίας που «έφερε ορισμένες κρίσιμες παρατηρήσεις και πρότεινε μελλοντικές τροποποιήσεις σε ορισμένα έγγραφα της Συνόδου της Κρήτης»...  Αν δεν είχαν δογματικό περιεχόμενο τα έγγραφα τότε τι τους ένοιαζε τους Βουλγάρους;...

33. 2016-12-29  Το Πατριαρχείο Γεωργίας ακυρώνει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.  «Οι αποφάσεις και τα κείμενα της Συνόδου της Κρήτης δεν είναι δεσμευτικά για την Εκκλησία»!

34.  2016-11-22  Μόσχας Κύριλλος: Η Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει ενιαία παρά την αποτυχία της Συνόδου. Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος μιλώντας ενώπιον των Προκαθημένων εννέα Ορθοδόξων Εκκλησιών, με την ευκαιρία των 70ών γενεθλίων του (!), απέρριψε την κατηγορία εθνοφυλετισμού σε βάρος της Ρωσικής Εκκλησίας, που δέχθηκε λόγω της απόφασής της να μην συμμετάσχει στη σύνοδο της Κρήτης. Διαβάστε και το σχετικό:

35.  2017-01-03  Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Ποια είναι η πέμπτη Εκκλησία που δεν έδωσε το παρών στην Πανορθόδοξη. «Η Σύνοδος θα ήταν Πανορθόδοξη, αλλά τελικά δεν είναι τέτοια γιατί τέσσερις Εκκλησίες δεν έλαβαν μέρος. Και αν συνυπολογίσουμε και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, που δεν αναγνωρίζει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, τότε έλειπαν πέντε. Εμείς, ως Πατριαρχείο Μόσχας, είμασταν έτοιμοι να παρευρεθούμε, αλλά όταν άρχισαν οι ακυρώσεις έγινε κατανοητό πως δε θα υπήρχε συναίνεση στις αποφάσεις».

36.  2017-01-05  Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, με σχετική αναφορά του, παραπέμπει κληρικό της επαρχίας του στο Επισκοπικό Δικαστήριο για 4 αιτίες μεταξύ των οποίων πρώτη είναι η απαξίωση-αμφισβήτηση του Ορθοδόξου φρονήματος του Οικουμενικού πατριάρχου και του κύρους της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.  Έτσι όμως μπερδεύονται προσωπικά με δογματικά θέματα. Το να θεωρεί ο σεβ. μητροπολίτης αξιόποινο παράπτωμα τη γνώμη κάποιου που δεν αναγνωρίζει μερικώς ή ολικώς τη Σύνοδο της Κρήτης, δηλώνει μια προσπάθεια βίαιης κατοχύρωσής της, που δίνει λαβή να θεωρηθεί για τον λόγο αυτό (και μόνο) σαν "ληστρική"! Επομένως επειδή δεν ωφελεί αυτή η προσπάθεια τη Σύνοδο, καλό θα ήταν να απαλειφθεί το θέμα της (τυφλής) υπακοής στις αποφάσεις της Συνόδου. Μπορούσε (αν ήταν δυνατόν) να επεξηγηθεί στον ιερέα ότι όπως ο ίδιος έχει τη γνώμη του, έτσι μπορεί να την έχει και κάθε άλλος, και μάλιστα ο πατριάρχης σαν πιο υπεύθυνος. Επομένως δεν θα υπήρχε λόγος να μην μνημονεύει τις εκκλησιαστικές αρχές στις οποίες υπάγεται, όταν ούτε και αυτές θα τον εμπόδιζαν να έχει τη γνώμη του, που βέβαια δεν θα απαιτούσε από το ποίμνιό του να την αποδεχθεί...!

       Νομίζω ότι μ' αυτό το σκεπτικό και οι Εκκλησίες που δεν αναγνωρίζουν τη Σύνοδο της Κρήτης συνεχίζουν να έχουν κοινωνία και λοιπές σχέσεις με τις άλλες που την αναγνωρίζουν.

    + Σύμφωνα με το  apologitika πρόκειται για τον ιερέα π. Παναγιώτη Μητριτσάκη. Σε μακροσκελές απολογητικό κείμενο του ιερέως προβάλλεται σαν ουσιώδες το θέμα της Συνόδου: Δεν αναγνωρίζω τη δικαστική δικαιοδοσία του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου να με δικάσει με τις κατηγορίες που περιέχονται στην ως άνω υπ’ αριθ. πρωτ. 2479/13-13-2016 αναφορά του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου (με την ανωτέρω έννοια). Πλην όμως παρίσταμαι ενώπιον του εν λόγω Επισκοπικού Δικαστηρίου μόνο για να ομολογήσω την Ορθόδοξη Πίστη εναντίον των αιρετικών αποφάσεων της Ψευδο-συνόδου της Κρήτης και μάλιστα της παναιρετικής δογματικής απόφασης «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον», με την οποία εισήχθη ψευδο-συνοδικώς η Παναίρεση του Οικουμενισμού ή Γνωστικισμού ή  Θρησκευτικού Συγκρητισμού. (σελ. 21).

        Έτσι είναι φανερό ότι δόθηκε μια καλή ευκαιρία στον ιερέα να μεταθέσει το πρόβλημά του από προσωπικό σε δογματικό. Αυτό δεν θα γινόταν αν δεν ετίθετο θέμα αποδοχής της Συνόδου της Κρήτης (Αγίας και Μεγάλης Συνόδου) στο κατηγορητήριο εναντίον του.

37. 2017-01-27:  Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Στο κείμενό της «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ» η Ελλαδική Εκκλησία, αν και αναφέρεται στις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, αποφεύγει να συνδέσει την συνέχιση των διαχριστιανικών διαλόγων με αυτές, διότι στις αποφάσεις αυτές ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και άλλοι μελετητές βρίσκουν αντιφάσεις: «Ο διάλογος κυρίως με τους ετεροδόξους χριστιανούς (άλλες χριστιανικές ομολογίες - αιρέσεις) γίνεται με βάση το χρέος της Εκκλησίας να μαρτυρεί προς κάθε κατεύθυνση την αλήθεια και την αποστολική πίστη»... Έτσι μπορεί να λέει στη συνέχεια: «Τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελούν αντικείμενο εμβαθύνσεως και περαιτέρω μελέτης», αποφεύγοντας (έμμεσα) στη διακήρυξη αυτή την επικύρωση όλων των αποφάσεων της Συνόδου.

38. 2017-02-01: Ανακοίνωση-καταπέλτης της Ι. Μ. Πειραιώς, με αφορμή τις δηλώσεις ιεράρχου για την Σύνοδο του Κολυμπαρίου της Κρήτης. (Κολυμβαρίου είναι το σωστό, και μάλιστα θυμίζει όπως γράψαμε πιο πάνω την κολυμβήθρα!) Ο μη κατονομαζόμενος ιεράρχης είχε μιλήσει για εκείνους που «ΘΕΟΛΟΓΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΘΟΛΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΟΥΣ»... και η Ι.Μ. Πειραιώς απαντάει.

39. 2017-02-05: Τι απαντάει ο π. Θεόδωρος Ζήσης στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Το θερμόμετρο στις αντεγκλήσεις για την εγκυρότητα της Συνόδου της Κρήτης ανεβαίνει, απειλώντας την ενότητα της Εκκλησίας, παρά την μετρημένη τοποθέτηση της Ελλαδικής Εκκλησίας (προς τον λαό) και του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο θέμα... Ας ελπίσουμε οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες και οι λοιποί ομιλητές να σεβασθούν και στην πράξη την απόφαση της Εκκλησίας (ότι τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελούν αντικείμενο εμβαθύνσεως και περαιτέρω μελέτης), που προσφέρει τη δυνατότητα να περιφρουρηθεί η ενότητα μέσα σε πνεύμα Αληθείας. Η απάντηση του π. Θεοδώρου Ζήση σε πολυτονικό κείμενο.

40. 2017-02-11:  Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος - Ο όρος «Εκκλησίες» ως «τεχνικός όρος»; ...Όσες ομάδες χρησιμοποιούν τον όρο "Εκκλησία" δεν είναι "Εκκλησίες", απλώς αυτοαποκαλούνται έτσι... Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αμερική με πληροφόρησαν ότι περίπου 55.000 Χριστιανικές ομάδες αυτοαποκαλούνται Εκκλησίες...

41. 2017-03-14:  Διακοπή μνημοσύνου Μητροπολιτών από Ιερείς της Κρήτης. «Απαραίτητη προϋπόθεση για την μνημόνευση του ονόματος του επισκόπου είναι να Ορθοδοξεί, να ορθοτομεί τον λόγο τής αληθείας». Και Επιτροπή για τη διακοπή μνημοσύνου κληρικών (2017-03-16).

42. 2017-03-27: Θυρανοίξια του ρωσικής τεχνοτροπίας Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου και πάντων των Ρώσων Αγίων στο Επισκοπειό της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού της Κύπρου.

    Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου τόνισε: ''Αυτός ο Ναός θα αποτελεί σύμβολο των ισχυρών σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών Ρωσίας και Κύπρου.'' ''Θέλω να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη στον Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα για την ανέγερση του περικαλλέστατου Ιερού Ναού. Πανιερώτατε κ. Ησαΐα εμπράκτως αποδείξατε την αγάπη σας έναντι της Ρωσικής Εκκλησίας'' συμπλήρωσε ο κ. Ιλαρίωνας. Κλείνοντας ο κ. Ιλαρίων υπογράμμισε: ''Θέλω να ευχηθώ σε όλους του κατοίκους της νήσου να διαφυλάξετε την ορθόδοξη πίστη και εύχομαι να μην υποκύψεται ποτέ στις υποσχέσεις και τις προτροπές εκείνων των φιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης που θέλουν να καταστρέψουν την πίστη''.  (Από "Ρομφαία")

     Στη Θεία Λειτουργία, την Κυριακή 26 Μαρτίου,  προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων (Ρωσικό Πατριαρχείο), συλειτουργούντων του Μητροπολίτου Ταμασσού κ. Ησαΐα και του Αρχιεπισκόπου Πετερχώβ κ. Αμβροσίου. Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ο Επίσκοπος Μοραβίσκι Αντώνιος (Πατριαρχείο Σερβίας) και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης (Εκκλησία της Ελλάδος).  (Από "Ρομφαία")

     Ας σκεφθούν όλοι: Πως είναι δυνατόν να υπάρχει ενότητα μεταξύ Εκκλησιών που άλλες δέχονται και άλλες δεν δέχονται τη Σύνοδο της Κρήτης (μερικά ή ολικά): Με τιμωρίες και απειλές κατά των μη δεχομένων τις αποφάσεις της Συνόδου ή με την παράκαμψη της οριστικής τοποθέτησης επ' αυτών για τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί μια μελλοντική Σύνοδος; Είναι προφανές από την παραπάνω συγκέντρωση με εκπροσώπους πατριαρχείων που δεν αποδέχονται τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης και τα λόγια του μητροπολ. Ιλαρίωνος, του επί των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας ''Αυτός ο Ναός θα αποτελεί σύμβολο των ισχυρών σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών Ρωσίας και Κύπρου,'' ότι ενότητα στην πράξη υπάρχει εκεί όπου το αγκάθι της Συνόδου της Κρήτης έχει παραμερισθεί!

Κάτω: Ο μητροπ. Ιλαρίων με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη

    Έτσι, με παραμερισμένο το αγκάθι της Συνόδου της Κρήτης, κι ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος όταν δέχθηκε τους φιλοξενουμένους αρχιερείς των ξένων πατριαρχείων τόνισε ότι "τέτοιες συναντήσεις στέλνουν το μήνυμα της ενότητας της Εκκλησίας"... (λινκ)

     Καλό είναι, λοιπόν, να μην απαιτείται οριστική τοποθέτηση, αλλά να δοθεί χρόνος για μελέτη των αποφάσεων της Κρήτης και έτσι να κερδηθεί η ενότητα μέσα στις 10 Εκκλησίες που έλαβαν εκεί μέρος, η οποία πλέον άρχισε να αμφισβητείται έντονα με την μη μνημόνευση αρχιερέων...  αλλά και στο σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

43. 2017-04-10: Από τους πατέρες της Παναγούδας και άλλους Αγιορείτες μια νέα κριτική στην ...Κρητική Σύνοδο του Ιουνίου του 2016. «Ο κανονισμός λειτουργίας της Συνόδου ήταν καινοφανής και αντορθόδοξος, αλλά και εν τη πράξει και αυτός ο αντορθόδοξος κανονισμός πολλάκις παρεβιάσθη!... Επί της Συνόδου του Κολυμβαρίου, πιστεύομεν πως εκ των ανωτέρω λεχθέντων κατέστη εμφανές ότι τα κείμενα αυτής δεν ημπορούν να ενταχθούν εις την θεολογικήν παράδοσιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

44.  Διακοπή μνημοσύνου καί ζηλωτισμός. Επίκαιρη, κατατοπιστική, επιστολή από τον μακαριστό π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο. π. Επιφάνιος: «...όσοι φοβούνται τον Οικουμενισμό και προσχωρούν στους παλαιο-ημερολογίτες δεν κερδίζουν τίποτα άλλο, παρά μόνο αποφεύγοντας μια αίρεση, προσχωρούν σε μία άλλη!... Οι ιεροί Κανόνες παρέχουν δικαίωμα παύσεως μνημοσύνου του Επισκόπου ή Πατριάρχη που κηρύσσει αιρετικές διδασκαλίες. Δεν παρέχουν όμως δικαίωμα παύσεως μνημοσύνου και εκείνων, οι οποίοι, αν και είναι Ορθόδοξοι, τον ανέχονται. Διπλός ο κίνδυνος της Εκκλησίας: από τη μία ο σατανοκίνητος Οικουμενισμός και από την άλλη ο φανατισμός»...  

45.  Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος στον Οικουμ. Πατριάρχη: «Οδηγούμαστε σε Σχίσμα, σταματήστε τις διώξεις»!   Στα άγια χώματα της Ιερουσαλήμ η Θεία Πρόνοια, για μία ακόμη φορά εφέτος, αποδοκίμασε πανηγυρικά την περί «Εκκλησιών» απόφαση της Συνόδου της Κρήτης. Το Άγιο Πνεύμα, επαναλαμβάνω, για μία ακόμη φορά, έδειξε και απέδειξε ότι «η Εκκλησία» είναι Μία και αυτή είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία! Εκεί κάτω στα Ιεροσόλυμα κάθε χρόνο το Άγιο Πνεύμα βροντοφωνεί και αποδοκιμάζει τόσο τους Παπικούς, όσο και τους Προτεστάντες! Δεν τους δέχεται! Δεν τους αναγνωρίζει! Γι’ αυτό και δεν τους παρέχει τη θεία ευλογία της αφής του Αγίου Φωτός!  Με την ευκαιρία, θυμηθείτε το άρθρο: «Σημείον» εξ ουρανού; Ένα σχίσμα θα καταστρέψει το ορατό (λογικό) Σύμπαν;

46.  Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για την Σαμαρείτιδα: Βαβαί, πόση της γυναικός η φιλοσοφία! Γυνή που είχε πέντε άνδρας και επί πλέον ήτο Σαμαρείτις, δεικνύει τόσην προθυμίαν περί των δογμάτων... Εμείς όμως όχι μόνον δεν ερωτώμεν περί δογμάτων, αλλ’ είμεθα εις όλα αδιάφοροι και αμελείς. Δι’ αυτό έχουν παραμεληθεί τα πάντα. Διότι, ερωτώ, ποίος από σας, ευρισκόμενος εις την οικίαν του, έπιασε εις τα χέρια του χριστιανικόν βιβλίον και εμελέτησε τα αναγραφόμενα και ηρεύνησε την Γραφήν;...

kastorias pnef 6   

       Αλλά και αυτοί οι ολίγοι που έχουν βιβλία, ομοιάζουν με εκείνους που δεν έχουν, διότι τα φυλάσσουν αφού τα έδεσαν και τα ετοποθέτησαν στα ντουλάπια. Και όλη η φροντίς των εξαντλείται γύρω από την λεπτότητα των μεμβρανών και την ωραιότητα των γραμμάτων και όχι δια την ανάγνωσιν... (Από άρθρο του μητρ. Καστορίας Σεραφείμ)

     Μήπως συμβαίνει αυτό και με κληρικούς σε βαθμό που να μην αντιλαμβάνονται την πρωταρχική σημασία των δογμάτων στην Ορθόδοξη πίστη και γι'  αυτό να απαντούν σε δογματικά θέματα με συμβουλές για (τυφλή) υπακοή στην εκκλησιαστική διοίκηση; Ξεχνούν οι περισσότεροι ότι ο Κ. Ιησούς Χριστός είπε: Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην. Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην αλλά μάχαιραν. Ήλθον γαρ διχάσαι άνθρωπον κατά του πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην κατά της πενθεράς αυτής. Και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού. Και αυτό συμβαίνει για να μείνει ανόθευτη η ορθή πίστη. Και βέβαια η πίστη στα ευσεβή δόγματα περισσότερο από την οικογενειακή ειρήνη δείχνει την αγάπη μας προς τον αληθινό Θεό, όπως διδάσκει στη συνέχεια ο Κύριος: Ο φιλών (αγαπών) πατέρα ή μητέρα υπέρ Εμέ ουκ έστι μου άξιος. και ο φιλών υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος. (Ματθ. 10:34-37). Εδώ, στους γονείς που δεν πρέπει να αγαπιούνται περισσότερο από τον Θεό συμπεριλαμβάνονται και οι πνευματικοί γονείς και κηδεμόνες!

      Να θυμηθούμε ότι κατά τον άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη και συγγραφέα της «Κλίμακος»: «Ως ξένους και εχθρούς του Θεού θα εννοήσουμε αυτούς που είναι αβάπτιστοι ή δεν έχουν ορθή πίστη»! (1ος Λόγος, 2).

47.  Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Στη δημοσιότητα (αναδρομικά) οι δηλώσεις του στην Ιεραρχία για την Πανορθόδοξη. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος επανέρχεται στο ζήτημα της Πανορθόδοξης Συνόδου της Κρήτης και φέρνει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις του στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου εξέφραζε την αντίθεσή του στη Σύνοδο. «Η κρίση θεσμών και προσώπων εισήλθε τώρα πλέον εντός των τειχών! Η μεταπατερική Θεολογία, τα περί του μαθήματος των θρησκευτικών, η υιοθεσία τέκνων εκ μέρους ομοφυλοφίλων ζευγαριών, η απαγόρευση της χρήσης των όρων «Πατέρας και Μητέρα» εις την Ε.Ε. κλπ κλπ. συνθέτουν την μεγάλη κρίση! Και εμείς δεν ασχολούμαστε»! 

48.   Η ομιλία που εκφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης, με θέμα: Προς την καινούργια Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτoρα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη 16-5-2017.

      Πρόκειται για οικουμενιστικό κείμενο που επιτίθεται σε όσους δεν συμμετέσχον στην Σύνοδο της Κρήτης επισκόπους αν και εκλήθησαν. Αγνοεί στο κείμενο αυτό ο σεβασμιότατος Αχρίδος το ρόλο του πιστού λαού στην πνευματική ζωή και την καταξίωση των Συνόδων παρά το ότι η αναγόρευσή του έγινε από το τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας! Θέλει πολλές Συνόδους προκαθημένων, μιλάει για το πρωτείο του πάπα σαν να μην είναι υπεύθυνο για τις αυθαιρεσίες και τα εγκλήματα του παπισμού (Ιερά Εξέταση, Σταυροφορίες που λεηλάτησαν το Βυζάντιο, αγιοποίηση εγκληματιών όπως ο Στέπινατς, συντήρηση του κλίματος ατιμωρησίας του παπικού κλήρου για ηθικά παραπτώματα όπως η παιδοφιλία κλπ), βλέπει πρωτείο ακόμη και στην Αγία Τριάδα... (που φρονηματίζει τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα;). Υπερασπίζεται τον όρο "Εκκλησίες" ακόμα και για τους προτεστάντες, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι αρεστό στον καθένα, και τελικά είναι αντίθετο στο ξεκάθαρο ομολογιακό πνεύμα του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς αρχιεπισκόπου Αχρίδος: Ο ευρωπαϊκός Πάπας είναι η ανθρώπινη επιθυμία της εξουσίας. Ο ευρωπαϊκός Λούθηρος, η πείσμων απόφαση του ανθρώπου τα πάντα να εξηγηθούν με το νου του. Ο Παπισμός χρησιμοποιεί την πολιτική, επειδή μόνον δι’ αυτής αποκτά κάποιος την εξουσία. Ο Λουθηρανισμός χρησιμοποιεί τη φιλοσοφία και την επιστήμη, επειδή νομίζει ότι αυτός είναι ο δρόμος δια να απόκτηση κάποιος τη σοφία! σύνδ.

49.   Ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος για την "Πανορθόδοξη": Δεν μπορώ να την ονομάσω Σύνοδο!... «Δεν είμαστε όλοι οι Επίσκοποι ξεπουλημένοι»!   Και βίντεο:

(https://vimeo.com/221342180     ή     https://youtu.be/7bBHMauoYPU)

50.  Ο μητροπολίτης Πειραιώς απαντά στον μητροπολίτη Αργολίδος, μετά την προσωπική επίθεση που δέχτηκε δι' επιστολής κοινοποιημένης σε όλους τους ιεράρχες. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο μητρ. Αργολίδος θίγει και δογματικά θέματα στα οποία τις θέσεις του μητροπ. Πειραιώς Σεραφείμ θεωρεί "δαιμονική παρεκτροπή"...! Βλέπει τη σφοδρή αντίδραση από τα περιοδικά και ιστοσελίδες του εκκλησιαστικού χώρου να περάσουν ανενόχλητα οι οικουμενιστικές θέσεις: "Υφιστάμεθα μια πρωτόγνωρη τρομοκρατία στις ιστοσελίδες και στα γνωστά περιοδικά, όταν τολμήσαμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας, όταν προσπαθούμε να αφουγκραστούμε το ρυθμό της εποχής μας, τις ανάγκες και τα αιτήματα των ανθρώπων. Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο οι super ορθόδοξοι να διακόπτουν το μνημόσυνο του επισκόπου, να καλούν τον λαό σε αποτείχιση, να δημιουργούνται φατρίες, να αναστατώνονται συνειδήσεις κλπ. κλπ." Διαβάστε: Αργολίδος Νεκτάριος προς Πειραιώς Σεραφείμ: «Δεν εκπροσωπείς κανέναν»..! Επόμενο ήταν ο  σεβασμιότατος Πειραιώς να απαντήσει σε έντονο ύφος, με αποστομωτικά επιχειρήματα... Εξ άλλου τα δογματικά θέματα αφορούν κάθε πιστό, οπουδήποτε και να βρίσκεται, και όχι μόνο τον ίδιο ή μόνο τους πιστούς της μητροπόλεως Πειραιώς!

51.  Γόρτυνος σε Αργολίδος: «Ο Άγιος Λουκάς δεν θα έγραφε ποτέ τέτοια επιστολή για συνεπίσκοπό του». Ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας απαντά στον μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο για το γράμμα του κατά του μητροπολίτου Πειραιώς. Επισημαίνει ότι στα δογματικά θέματα δεν χωράει χαλαρότητα: «Αλλά αφού έτσι, ως αιρετικούς, χαρακτηρίζουν οι  άγιοι Πατέρες μας τους Καθολικούς (βλ. λόγου χάριν, την διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά), τι; εμείς θα δώσουμε διαφορετικό χαρακτηρισμό στους Καθολικούς από τους Πατέρες μας»;... Οι Καθολικοί πιστεύουν σε άλλη Αγία Τριάδα, και ακόμη, έχουν άλλη Παναγία (αφού έχουν διαφορετικές δοξασίες περί αυτών - ΛΜΔ) και δεν κάνουν τον σταυρό τους, όπως εμείς... Και περί του Οικουμενισμού, Σεβασμιώτατε, ως Ορθόδοξοι πάλι λέγομε ημείς ότι είναι παναίρεση διότι είναι συμπίλημα πολλών αιρέσεων»...

52.  Επίθεση σε ηγουμένους του Αγίου Όρους από την Μητρόπολη Πειραιώς. «Οι ηγούμενοι των αγιορειτικών Ιερών Μονών όχι μόνο δεν προέβαλαν κριτικό και ελεγκτικό λόγο κατά των καταφανώς αντορθοδόξων αποφάσεων της «Συνόδου» της Κρήτης, αλλά έκαναν το αντίθετο».

53.  Αργολίδος Νεκτάριος: «ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ». «Επειδή πολλοί μετά την επιστολή μου προς τον Σεβασμιώτατο Πειραιώς αναφέρονται στον άγιο Λουκά τον Ιατρό και με ελέγχουν πως δεν ακολουθώ τα βήματά του, αντί άλλης απαντήσεως θα ήθελα να καταθέσω όχι τις δικές μου θέσεις, αλλά τις θέσεις και ενέργειες του ίδιου του Αγίου Λουκά»... λέει ο μητροπολίτης Αργολίδος. Όσα λέει ο μητροπολίτης είναι ωφέλιμα αν εφαρμοσθούν με πνεύμα διακρίσεως. Όμως αυτά αφορούν την φιλανθρωπία και όχι τη δογματική ακρίβεια. Δηλ. αν ο μητροπολίτης Αργολίδος ομολογήσει ότι δεν είναι Εκκλησία οι παπικοί, τότε όλα τα άλλα είναι καλοδεχούμενα. Αν όμως τα λέει για να υποστηρίξει τους παπικούς σαν Εκκλησία, τότε αυτά είναι απλά ευγενικές... προφάσεις ευσεβείας. Αλλά νομίζετε ότι ο άγιος Λουκάς πίστευε ότι μετά το σχίσμα οι παπικοί έχουν Εκκλησία σαν την δική μας με αγίους και θαύματα επειδή, όπως λέτε, έγραψε: «Για ποιο λόγο χρειάστηκε να αναφερθούν τα πιο βρώμικα και αρνητικά θέματα της Ρωμαϊκής Εκκλησίας; Είναι δυνατόν να μην έχει κάτι φωτεινό και θετικό; Να μην υπάρχουν άγιοι και θαύματα; Είναι δυνατόν η καθολική εκκλησία να είναι μόνον ο πάπας, οι καρδινάλιοι και το Βατικανό, την πολιτική του οποίου αρνιόμαστε»;

54.  Πρωτοπρεσβύτεροι Πέτρος Χιρς και Αναστάσιος Γκοτσόπουλος: «Συμβολή προβληματισμού στο ετήσιο μνημόσυνο της “Αγίας και Μεγάλης Συνόδου” της Κρήτης».

55.  ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝ ΚΡΗΤΗ ΣΥΝΟΔΟΥ.  Πρόκειται για χλιαρό κείμενο που δεν ξεκαθαρίζει τη θέση των Αγιορειτών ηγουμένων για τη Σύνοδο της Κρήτης. Αφήνει όμως υπαινιγμούς κατά των διωκτών των μοναχών (προφανώς επισκόπων ή ηγουμένων) που "ως θρησκευτικοί άρχοντες κατακυριεύουσι και εζουσιάζουσι των ανθρώπων... Καταδικάζουν και εξοντώνουν τους άλλους ως αιτίους του κακού διά να διορθώσουν τον κόσμο...!"

Νεότερα αρχεία (β΄ εξάμηνο 2017):

ΠΑΡΑΣΥΝΟΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 2

Δείτε video-clips με σχόλια γύρω από τη Σύνοδο της Κρήτης στα:

Παρασυνοδικά πολυμέσα

  

και αναλύσεις:  ΣΥΝΟΔΙΚΑ (για τη Σύνοδο)

Αναζήτηση μέσα στο site www.imdleo.gr