ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
Το ζήτημα του Ουκρανικού αυτοκεφάλου το 2023+
Είδηση (21 Ιαν 2023), άνω, πυρπόλυσης εκκλησιών της υπό τον Ονούφριο Ρωσικής Εκκλησίας, στην Ουκρανία. (youtube)
20 Ιαν 2023. Είδηση. Ορθόδοξος επίσκοπος κατάγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών ότι πέρυσι 129 Ορθόδοξες εκκλησίες στην Ουκρανία που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας κατελήφθησαν από πράκτορες του Ουκρανικού καθεστώτος. (pentapostagma).
«Σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 17 Ιανουαρίου, προσκεκλημένος από τη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, ένας Ορθόδοξος επίσκοπος που συνδέεται με το Πατριαρχείο Μόσχας αποκάλυψε ορισμένα συγκλονιστικά στοιχεία για την ουκρανική πραγματικότητα. Λόγω της απαγόρευσης της Ορθοδοξίας που επιβλήθηκε πρόσφατα από το καθεστώς Ζελένσκι, δεκατρείς Ουκρανοί επίσκοποι στερήθηκαν στην πραγματικότητα τη δική τους ουκρανική υπηκοότητα...
Εάν οι επίσκοποι συνεχίσουν να χάνουν την εθνικότητά τους, σίγουρα θα εξαναγκαστούν σε εξορία, γεγονός που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τους Ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία. Ο επίσκοπος τόνισε επίσης ότι αυτές οι ανακλήσεις ιθαγένειας διατάσσονται παράτυπα, χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία που τις νομιμοποιεί, παραβιάζοντας έτσι το Σύνταγμα της χώρας. Ένα άλλο στοιχείο που ενημέρωσε ο ίδιος αφορά τη διαδικασία απαλλοτρίωσης ναών δικαιοδοσίας της Ρωσικής Εκκλησίας. Ο επίσκοπος ανέφερε στην ομιλία του ότι μόνο πέρυσι 129 εκκλησίες που ανήκουν στο Πατριαρχείο της Μόσχας κατελήφθησαν από πράκτορες του ουκρανικού καθεστώτος. Μέρος αυτών των απαλλοτριωμένων εκκλησιών χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για μη θρησκευτικούς σκοπούς, ενώ άλλες δίνονται στην υπερεθνικιστική και μη κανονική αίρεση που ονομάζεται «Πατριαρχείο Κιέβου» (του Φιλαρέτου, που ανεξαρτητοποήθηκε από τον Επιφάνιο, στον οποίο έδωσε τον Τόμο το πατριαρχείο Κων/λης), η οποία υποστηρίζεται ευρέως από τη Χούντα του Μαϊντάν, καθώς υιοθετεί την αντιρωσική νέο-Ναζιστική ιδεολογία του ουκρανικού κράτους».
Είδηση 12 Μαρ 2023. ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ.
Η έκκληση του πατριάρχη Κυρίλλου γίνεται γιατί, σύμφωνα με άλλη είδηση (11 Μαρ 2023), το καθεστώς του Κιέβου καλεί ως τις 29 Μαρτίου τη διωκόμενη, υπό τον Ονούφριο, Ορθόδοξη Εκκλησία να του παραδώσει όλη τη Λαύρα Σπηλαίων Κιέβου-Πετσέρσκ!
Χιλιάδες πιστοί, που οι περισσότεροι δεν χώραγαν στον ναό και στέκονταν έξω, ήρθαν να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες και να υποστηρίξουν τους διωκομένους ιερείς. (12-Μαρ-2023).
ΜΟΡΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΣ + ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ + π. Γ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ ΚΙΕΒΟΥ
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος (Μάρτιος 2023) για την Αγία Λαύρα Κιέβου στην οποία συλλειτούργησε με τον άγιο Ευμένιο. Επίσης ειδήσεις και σχόλια από τον Σάββα Καλεντερίδη (30 Μαρ 2023) για τους Μοναχούς που διώκονται από τα εκεί προσκυνήματα. Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός προφητικά είχε πει ότι το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας δεν μπορεί να λυθεί τώρα που οι υπερδυνάμεις βρίσκονται σε ψυχρό πόλεμο και θερμό σε λίγο!...
Οι πυρπολήσεις εκκλησιών στην Ουκρανία συνεχίζονται. Τώρα στο Tchernivtsi κάηκε η εκκλησία του αγίου Ιώβ Pochajevski της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Link
Το ζήτημα του Ουκρανικού αυτοκεφάλου το 2024
10-Ιαν-2024
Πολωνίας Σάββας: «Χώρες αλλάζουν παραδόσεις και έθιμα ετοιμάζοντας το έδαφος στον Αντίχριστο»!
Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να εορτάζονται τα Χριστούγεννα με το νέο ημερολόγιο γίνεται μόνο και μόνο προς όφελος των προδοτών της Ορθοδόξου πίστεως, δηλαδή των Ουνιτών.
Σε άλλο σημείο ο κ. Σάββας υπενθύμισε ότι ο επικεφαλής των Ουκρανών Ουνιτών εξαρχής είχε την έδρα του στο Λβοφ, και τώρα την μετέφερε στο Κίεβο με σκοπό την περαιτέρω εξάπλωση της Ουνίας. «Η καταναγκαστική καθιέρωση του νέου λειτουργικού εορτολογίου είναι ένα βήμα προς την νέα καθολική Ουνία των ουνιτών με τους Ορθοδόξους Ουκρανούς» - ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σάββας. Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας η νέα Ουνία δύναται να οδηγήσει στην κατάρρευση της Ουκρανίας.
Υπενθύμισε ότι η Ουνία της Μπρέστης το 1596 στάθηκε αφορμή της καταρρεύσεως της Πολωνολιθουανικής Κοινοπολιτείας (του ιστορικού κράτους της Πολωνίας, το οποίο κατείχε τα εδάφη της σύγχρονης Πολωνίας, Ουκρανίας, Λιθουανίας και Λευκορωσίας).
Ο Μητροπολίτης Σάββας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκείνη η κατάρρευση ήλθε ως τιμωρία του Θεού για την Ουνία και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μιας νέας Ουνίας η Ουκρανία θα ακολουθήσει την ίδια πορεία!
Τέλος ο κ. Σάββας σημείωσε ότι ο κόσμος οδηγείται προς τα έσχατά του: «Σήμερα ολόκληρες οι χώρες αλλάζουν τα θέσπια, τις παραδόσεις και τα έθιμά τους, ετοιμάζοντας το έδαφος για την έλευση του αντιχρίστου». (pdf).
8 Φεβ 2024
Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας (υπό τον Επιφάνιο) διέγραψε τον άγιο Αλέξανδρο Νιέφσκι..!
Συνήλθε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου. Μία από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που προκαλεί αλγεινή εντύπωση ήταν η διαγραφή από το Αγιολόγιο του Αγίου Μεγάλου Πρίγκιπα Αλεξάνδρου Νιέφσκι, ο οποίος ανέκαθεν τιμούνταν στη Γη των Ρως ως υπέρμαχος και προστάτης της Ορθοδοξίας.
Ο Άγιος Αλέξανδρος τον 13ο αιώνα κατ΄ επανάληψη νίκησε τους ρωμαιοκαθολικούς σταυροφόρους ιππότες και προστάτευσε τα πριγκιπάτα της Ρωσίας από τον στρατιωτικό επεκτατισμό του ρωμαιοκαθολικισμού. Να αναφερθεί ότι στο έγγραφο, που συνόδευε τη συνοδική απόφαση, τονίζεται ότι «η απόδοση τιμής στον πρίγκιπα Αλέξανδρο Γιαροσλάβιτς του Νόβγκοροντ, επονομαζόμενο Νιέφσκι, συνδέεται στενά με το ενδοξασμό της μοσχοβίτικης δυναστείας των πριγκίπων, άλλωστε ήταν πατέρας του πρώτου πρίγκιπα της Μόσχας, καθώς και με τη ρωσική κρατική λατρεία του αυτοκρατορικού μιλιταρισμού». Η ημέρα μνήμης του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στις 23 Νοεμβρίου αντικαταστάθηκε από μια «επιπρόσθετη ημέρα μνήμης» του ο Αγίου Αλεξάνδρου του Ακοιμήτου, ιδρυτή της Ιεράς Μονής των Ακοιμήτων. romfea.gr
Μπλόκο της Ουκρανίας στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Tην απαγόρευση της Ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας, αποφάσισε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.
Έπειτα από δυόμιση χρόνια ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας και συχνά θεωρείται αναμεταδότης της επιρροής του Κρεμλίνου, όπως ανακοίνωσαν βουλευτές.
Στο νέο νόμο προβλέπεται, επίσης, απαγόρευση θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με την εν λόγω εκκλησία. Η απαγόρευση των οργανώσεων αυτών πρόκειται να εγκριθεί με δικαστική απόφαση...
«Μια ανεξάρτητη χώρα, ένας ανεξάρτητος λαός πρέπει να είναι ανεξάρτητος και πνευματικά. Σήμερα, η Μόσχα χάνει έναν ακόμη μοχλό επιρροής στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς», επισήμανε ο Ζελένσκι. Επιπλέον εξέφρασε ακόμη μια φορά τη δέσμευση ότι το Κράτος θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ενίσχυση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία και να προωθεί τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών». Σύνδ.
Σημ. (ΛΜΔ). Δηλ. ο Ζελένσκυ ψήφισε διωγμό κατά Ορθοδόξων... Αυτά είναι τα χάλια της Νεοταξίτικης "πνευματικότητας". Η Ορθοδοξία είναι Οικουμενική δεν είναι κρατική... Και το τραγελαφικό είναι ότι απαγορεύεται η "Ρωσική" Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά το κράτος προωθεί τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών!...
Η Εκκλησία της Αλβανίας Καταδικάζει τον Νόμο Ζελένσκι 8371: Στήριξη στην Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Η Εκκλησία της Αλβανίας εξέφρασε για άλλη μία φορά τη στήριξή της στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και βρίσκεται υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ονουφρίου.
Αυτή τη φορά, η δήλωση στήριξης ήρθε ως απάντηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου 8371 από το ουκρανικό κοινοβούλιο, το οποίο θεωρείται ότι επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες εντάσεις και διώξεις κατά της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία...
Ο νόμος 8371, ο οποίος ψηφίστηκε στις 24 Αυγούστου 2024, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί και έλεγχοι στη λειτουργία των θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με ξένες δυνάμεις, και ειδικότερα με το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.
Η Εκκλησία της Αλβανίας στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι τέτοιες διώξεις, φυλακίσεις, και κατασχέσεις εκκλησιαστικών περιουσιών αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι αδιανόητο να επιβάλλονται από δημοκρατικά εκλεγμένα νομοθετικά σώματα. Το γεγονός ότι ένας τέτοιος νόμος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο μιας χώρας που βρίσκεται στη διαδικασία ενσωμάτωσης με τις δυτικές δημοκρατικές αξίες εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Ουκρανία. (Σύνδεσμος)
Εσθονίας Στέφανος: «Η Εσθονική Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να αποκαταστήσει την κανονική τάξη».
Η Εκκλησία της Εσθονίας, η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, δεν μπορεί να αλλάξει το όνομά της σε “Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας”, καθώς αυτό το όνομα ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας, κ. Στέφανος. Ο Μητροπολίτης Στέφανος εξήγησε ότι η Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία παρέλαβε τον Τόμο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1923 και ότι το Πατριαρχείο Μόσχας είχε διαλύσει την Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1945, ξεκινώντας αντικανονικές δραστηριότητες στη χώρα. Η Εσθονική Εκκλησία επανήλθε το 1993 και το 1996 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποκατέστησε τον Τόμο του 1923. Στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά, η Εσθονική Εκκλησία χρησιμοποιεί το όνομα «Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία» στηριζόμενη στην ιστορική της συνέχεια.
Ο Μητροπολίτης ανέφερε επίσης ότι το 1590 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας Β’ είχε προσφέρει την αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Μόσχας αλλά δεν περιλάμβανε τις χώρες της Βαλτικής λόγω της απουσίας Ρώσων Ορθοδόξων εκεί. Ο Τσάρος Πέτρος Α’ και αργότερα ο Πατριάρχης Αλέξιος Β’ είχαν αιτηθεί επέκταση της δικαιοδοσίας στη Βαλτική, αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τέλος, ο Μητροπολίτης Στέφανος σημείωσε ότι η Εσθονική Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να αποκαταστήσει την κανονική τάξη και περιμένει ακόμη απάντηση από την Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας. Στις 20 Αυγούστου 2024, η Σύνοδος της Εσθονικής Εκκλησίας ενέκρινε νέα καταστατικά τροποποίηση, που καθιερώνει την ανεξαρτησία της σε διοικητικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά και πολιτικά ζητήματα. (Σύνδεσμος).
Σερβίας Πορφύριος: Αμέριστη και απερίφραστη υποστήριξη προς την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (υπό τον Ονούφριο) εξαιτίας του υιοθετηθέντος στην Ουκρανία αντιεκκλησιαστικού νόμου εξέφρασε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος.
Στο συνοδικό μήνυμα προς τον Μακαριώτατο μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο ο Πατριάρχης Πορφύριος τονίζει ότι η Τοπική Αγιοσαββατική Εκκλησία με μεγάλη αγανάκτηση πληροφορήθηκε την είδηση για τον υιοθετηθέντα από τη Βερχόβνα Ράντα (Βουλή) της Ουκρανίας νόμο, που προβλέπει την απαγόρευση της δραστηριότητας της αυτοδιοίκητης Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
«Εφόσον όχι τόσο παλαιά, κατά την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας τελούσε υπό απαγόρευση και διώκετο, στην περίπτωσή σας αισθανόμεθα του λόγου το αληθές του Αποστόλου Παύλου, εἴτε πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη, εἴτε δοξάζεται ἓν μέλος, συγχαίρει πάντα τὰ μέλη (Α΄ Κορ. 12.26)», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Πορφύριος. Αναφερόμενος στα βιώματα της Σερβικής Εκκλησίας επεσήμανε ότι τότε τη λειτουργία της παρεμπόδιζε το απροκάλυπτα ολοκληρωτκό, εγκληματικό καθεστώς του φασιστικού μορφώματος-μαριονέτα, ενώ σήμερα η τραγωδία της αδελφής Εκκλησίας στην Ουκρανία επιδεινώνεται από το γεγονός ότι υφίσταται διώξεις από μια δημοκρατική στις διακηρύξεις κυβέρνηση, η οποία συγκροτείται από συμπατριώτες της, πράγμα που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη και ασυγκρίτως πιο παράλογη. (Σύνδεσμος)
Σεβαστείας Θεοδόσιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων:
Στις 21 Αυγούστου 2024 ο αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προέβη σε δήλωση σχετικά με το υιοθετηθέν στις 20 Αυγούστου 2024 από τη Βερχόβνα Ράντα (Βουλή) της Ουκρανίας νομοσχέδιο «Περί προστασίας του συνταγματικού καθεστώτος στον τομέα λειτουργίας των θρησκευτικών οργανώσεων», που αποβλέπει στην απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η Βουλή της Ουκρανίας υιοθέτησε μια αυθαίρετη απόφαση κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, επιδιώκοντας να την απαγορεύσει λές και είναι ξένο και εχθρικό μόρφωμα για την Ουκρανία και την κατηγορεί για τη σχέση της με τη Ρωσική Εκκλησία. Με τα λόγια αυτά επιθυμούμε να εκφράσουμε την καταδίκη, τη διαμαρτυρία και την αποστροφή μας για την αυθαιρεσία, στην οποία προέβη η Βουλή της Ουκρανίας υπό την πίεση της Δύσης έναντι μιας παλαιάς Εκκλησίας, η οποία είναι η πρώτη και αρχαιότερη στην Ουκρανία, δηλαδή της αδελφής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Ονούφριο, ο οποίος προ δύο ημερών συμπλήρωσε δεκαετία από την εκλογή του ως μητροπολίτη της Ουκρανίας...
Απορρίπτουμε την εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας του Κιέβου στις εκκλησιαστικές υποθέσεις: ούτε η Βουλή, αλλά ούτε ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν έχουν αρμοδιότητα να αποφασίζουν ποια Εκκλησία είναι νόμιμη και έγκυρη και ποια είναι παράνομη και άκυρη, εφόσον αυτό είναι εκκλησιαστικό ζήτημα και δεν ανεχόμεθα την ανάμειξη των πολιτικών, οι οποίοι επιδιώκουν να επιβάλουν δική τους πολιτική ημερήσια διάταξη. Έναντι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ήδη επί μακρόν υλοποιούνται πρωτοφανείς εκστρατείες διώξεων: διώκονται επίσκοποι, συλλαμβάνονται ιερείς και αρπάζονται ναοί. Όλα αυτά αποτέλεσαν προετοιμασία και προάγγελος της υιοθετηθείσης χθες από τη Βουλή της Ουκρανίας αξιοθρήνητης αποφάσεως, η οποία προβλέπει ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα κηρυχθεί μόρφωμα υπό απαγόρευση. (Σύνδεσμος)
Επιστολή στήριξης του Πατριαρχείου Αντιοχείας προς την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (υπό τον Ονούφριο) ενάντια στο Νόμο Ζελένσκι
Στην επιστολή του, ο Πατριάρχης Ιωάννης Ι’ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποστήριξης και της προσευχής για τους δοκιμαζόμενους πιστούς. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Εκκλησία και καλεί τους πιστούς να ενισχύσουν με τις προσευχές τους, ώστε να επιτευχθεί η δύναμη και η υπομονή που απαιτούνται για να αντέξουν τις αντιξοότητες και να διατηρήσουν την καθαρότητα της πίστης τους. Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα ότι τα δάκρυα των πιστών θα σβήσουν και ότι θα υπάρξει συγχώρεση για αυτούς που τους αδίκησαν.
Ο Πατριάρχης αναφέρει ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (υπό τον Ονούφριο) είναι η μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία που διατηρεί Ευχαριστιακή σχέση με όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η προσπάθεια απαγόρευσης και ακύρωσης της συγκεκριμένης Εκκλησίας θεωρείται ως ακύρωση της παλαιότερης νόμιμης Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας. (Σύνδεσμος)
29 Οκτ 2024
Κι άλλη Εκκλησία στην Ουκρανία;..! Δυσαρέσκεια της Ρουμανικής Εκκλησίας για την αναβολή αναγνώρισης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.
...Η πιο σημαντική και επιτακτική απόφαση της Ιεράς Συνόδου ήταν η δημόσια έκφραση λύπης για τη στάση των ουκρανικών αρχών να αναβάλουν τη νομική αναγνώριση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Η Ιερά Σύνοδος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη κοινότητα πληροί όλες τις νομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται από την ουκρανική νομοθεσία και ζητά την άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Σύνδεσμος
25 Μαΐου 2022. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για τον πόλεμο στην Ουκρανία. (pdf)
Το Ουκρανικό ζήτημα το 2021+2022
Το Ουκρανικό ζήτημα το
2020
Το Ουκρανικό ζήτημα το
2019
Διαβάστε τι γράφαμε για την
Ου-κρανική εποχή!...
(που διακηρύσσεται σαν ακέφαλη από όσους αναμένουν σαν κεφαλή τον Μεσσία
της Νέας Τάξης - Αντίχριστο).