Οδηγίες προστασίας
Σήμα κινδύνου από Έλληνες επιστήμονες για τη χρήση κινητών σε κλειστούς χώρους
Όσο πιο αδύναμο το σήμα τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αθήνα

Να αποφεύγεται η χρήση κινητών τηλεφώνων σε κλειστούς χώρους και κυρίως στα ασανσέρ, τα υπόγεια, το Μετρό και το αυτοκίνητο τονίζουν οι Έλληνες επιστήμονες που μετείχαν στην πρώτη ημερίδα, την οποία οργάνωσε για τον σκοπό αυτό η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στην ημερίδα επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η πιο απλή και ανέξοδη μέθοδος προστασίας είναι να μην πραγματοποιεί κάποιος συνδιαλέξεις πάνω από ένα έως τρία λεπτά.
Επίσης, με μικρή χρηματική επιβάρυνση μπορεί να προμηθευτεί το γνωστό hands-free, ενώ μία καλύτερη λύση είναι το Bluetooth, για όσους διαθέτουν συμβατές συσκευές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο βασικός κίνδυνος που εγκυμονεί η μη σωστή χρήση, όπως και η κατάχρηση της συσκευής του κινητού τηλεφώνου, είναι η υπερθέρμανση τμημάτων του εγκεφάλου.
Αυτό, εξήγησαν, συμβαίνει, καθώς τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα περνούν από τη φυσική είσοδο της ακουστικής κοιλότητας στον εγκέφαλο, προκαλώντας υπερθέρμανση και στη συνέχεια «βράσιμο» του εγκεφάλου.
Βέβαια, προσέθεσαν, αυτό συμβαίνει μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όταν δηλαδή ο χρήστης χρησιμοποιεί συστηματικά το κινητό του κάθε μέρα, πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό συνδιαλέξεων μεγάλης χρονικής διάρκειας.
Όσον αφορά στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τονίστηκε ότι η μείωση-αραίωσή τους οδηγεί σε μεγαλύτερη έκθεση των χρηστών στην ακτινοβολία από τα ίδια τα τηλέφωνα.

Δηλαδή, όταν απομακρύνονται οι κεραίες -λόγω του φόβου των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία- τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μεγαλύτερη ακτινοβολία, καθώς αυξάνουν την ισχύ τους, προκειμένου να βρουν δίκτυο-κεραία για να συνδεθούν.

news.in.gr 01/12/06 08:00  https://www.in.gr/news/print.asp?lngEntityID=759332&lngDtrID=244

περιεχόμενα