ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟ-ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 Ο Βασίλης Λεβέντης είναι πάλι ο πολιτικός αρχηγός με την καλύτερη θέση στο πρόβλημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπιανών, προσωρινού πάντως κατά τις προφητείες!

   Πρέπει όμως να προσέξει το σήμα του κόμματός του...!

    Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι «η Ένωση Κεντρώων, για να στηρίξει κυβέρνηση, αυτή θα κάνει δημοψήφισμα, θα βγει ένα 80% κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και θα κάνουμε εξαγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη και στις μεγάλες δυνάμεις ότι ο Ελληνικός λαός εκβιάστηκε από τον κ. Τσίπρα».

      Η Ένωση Κεντρώων ορκίζεται πως θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει και να ακυρώσει αυτή τη «βρωμερή συμφωνία» με τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος μετά τις εκλογές δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.  

    Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε, επίσης, τη "Συμφωνία" προδοσία λέγοντας: «Η πρώτη ήταν η συμφωνία της Ζυρίχης και του Λονδίνου που έκανε ο Κων. Καραμανλής και έβαλε τον Τούρκο εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο, η δεύτερη του Ιωαννίδη ο οποίος έδωσε τη μισή Κύπρο στους Τούρκους και η τρίτη αυτή που έγινε επί Τσίπρα και προδόθηκε η Μακεδονία». Σύνδ.

     Χωρίς καμία καθυστέρηση υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το διάταγμα εκχώρησης της βόρειας Ελλάδος με αποτέλεσμα να δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  

       Η Συμφωνία αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, καθώς αμέσως μετά την κύρωσή της από τη Βουλή, υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια πήρε ΦΕΚ.  Σύνδ.

      Ο πρόεδρος "τέλειωσε" την Ελληνική Δημοκρατία. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα εμπιστεύεται πλέον κανένα "θεσμό", αν όλοι οι θεσμοί ανάγονται στη βουλευτική θεατρική δημοκρατία που δεν έχει καμμιά επαφή με τον λαό. Στο θέατρο τουλάχιστον υπάρχουν χειροκροτήματα, ενώ στους βουλευτές αποδοκιμασίες και ύβρεις...

     Αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν είναι ρυθμιστής της δημοκρατικής νομιμότητας, όχι μόνο το πρόσωπο, αλλά και ο θεσμός έχει τελειώσει...

    Πρέπει να γίνουν όλα αυτά, όχι απλώς για να επαληθευθούν οι προφητείες, αλλά να φανούν όλα τα μεμπτά που πρέπει να αλλάξουν για να υπάρξει νέα δοξασμένη Ελλάδα. Και αυτό θα γίνει. Αλλοίμονο όμως στους μειοδότες της μεγάλης αρετής της φιλοπατρίας. Η τιμωρία τους δεν θα είναι μόνο προσωρινή αλλά αιώνια...

       Απαράδεκτα ανόητη δήλωση του Βασ. Λεβέντη (26-1-2019):

«Θα συνεργαστώ ακόμη και με τον διάβολο, αρκεί η Συμφωνία των Πρεσπών να ακυρωθεί»! Σύνδ. Δηλ. τι θα κάνει; Μαύρη Μαγεία; Αν εννοεί ότι θα συνεργαστεί με ανθρώπους του Διαβόλου έχομε πολλούς που δεν σέβονται ούτε Θεό ούτε συνάνθρωπο. Μ' αυτούς του εωσφοριστές Νεοταξίτες θα πάει; Πήγε ο Τσίπρας, που είναι μ' αυτούς ταιριαστός σαν άθεος... αλλά οι πιστοί γνωρίζουν ότι: Χωρίς Εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν, κατά τον λόγο του Χριστού.

Μετά και το σήμα με τα εωσφορικά υπονοούμενα, τι τα θέλει τώρα αυτά που λέει ο Βασίλης;

 

    Νέο: Καταδίκασε τις Πρέσπες το Ευρωπαικό Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων! Η Κική Κλιαρά απόγονος του Μακεδονoμάχου Καπετάν Τρομάρα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της συμφωνίας των πρεσπών και δικαιώθηκε! Σύνδ.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ (+1994): Και βλέπεις σε όλα τα κράτη φουρτούνα, ζάλη μεγάλη! Ο καημένος ο κόσμος -ο Θεός να βάλει το χέρι Του!-  βράζει σαν τη χύτρα ταχύτητος. Και οι μεγάλοι πώς τα φέρνουν! Μαγειρεύουν‐μαγειρεύουν, τα ρίχνουν όλα στην χύτρα ταχύτητος και σφυρίζει τώρα η χύτρα! Θα πεταχτεί σε λίγο η βαλβίδα!

 

Ο τέως Α/ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος:

   Η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε σήμερα από την Βουλή των Ελλήνων με 153 ψήφους υπέρ. Υποστήκαμε μια ξεκάθαρη εθνική ήττα χωρίς καν να δώσουμε μάχη. Ταυτόχρονα δείξαμε ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει πρόβλημα όταν 153 βουλευτές ψηφίζουν υπέρ και συμφωνούν σε κάποιο εξαιρετικά σημαντικό, εθνικό θέμα, στο οποίο αντιτίθεται το 66% τουλάχιστον του Ελληνικού Λαού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγγυητής του πολιτεύματος και προστάτης του λαού μας από παρεκτροπές των κυβερνώντων επιλέγει τη σιωπή (συμφωνώντας ή διαφωνώντας, ποιος ξέρει) ευελπιστώντας σε μια δεύτερη προεδρική θητεία. Όλοι οι πολιτειακοί θεσμοί και δικλείδες ασφαλείας γκρεμίστηκαν μπροστά στην επιμονή της κυβέρνησης να υλοποιήσει το «συμβόλαιο» με κάποιους φίλους της στο εξωτερικό.
    
Πρωταγωνιστές και υπεύθυνοι: οι κ.κ. Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος. Οι δυο πρώτοι, πιστοί και συνεπείς στα αριστερά (κομμουνιστικά) διεθνιστικά τους «πιστεύω». Και ειλικρινείς με το ακροατήριό τους. Ποτέ δεν προσποιήθηκαν ότι ήταν κάτι διαφορετικό, κάτι μεγαλύτερο. Το ξεπούλημα της Μακεδονίας αποτελούσε κύριο σημείο του πολιτικού αφηγήματος της αριστεράς στον Εμφύλιο Πόλεμο. Το 1949 τους σταμάτησε ο Ελληνικός Στρατός. Τώρα τα κατάφεραν με οριακές δημοκρατικές, το τελευταίο εντός ή εκτός εισαγωγικών, διαδικασίες. Μπράβο κύριοι. Οι «σταλινικοί» σας πρόγονοι θα ήταν περήφανοι για σας. Η Ελλάδα όμως δεν είναι, γιατί προδόθηκε για μια ακόμα φορά. Λυπάμαι που δεν το καταλαβαίνετε...
      Οι λοιποί 143 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον ευτυχείς που ξεπούλησαν τη Μακεδονία γιατί συνεχίζουν να θεωρούν τον εαυτό τους μέλη του ΕΑΜ που μετέχουν στον 4ο γύρο του Εμφυλίου. Κι αυτό ήταν μέσα στις προσταγές της Κεντρικής Επιτροπής τότε. Και οι δικοί τους σταλινικοί πρόγονοι θα είναι υπερήφανοι. Εμείς όμως δεν είμαστε υπερήφανοι για αυτούς.
Απλά τους θεωρούμε προδότες...
    ...Θεωρώ ότι είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στο έθνος, την ιστορία, την κληρονομιά μας και το πεπρωμένο μας, να σηκωθούμε όρθιοι να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Για μια ισχυρότερη Ελλάδα, την Ελλάδα που μας αξίζει...! Σύνδ.

    Σχόλιο: Και σύμφωνα με τα λόγια του στρατηγού ξεκινά ο εμφύλιος από εκεί που σταμάτησε! Είναι άραγε οι ξένοι που προχωρούν σε τέτοιες διευθετήσεις γεωπολιτικών ζητημάτων στα καλά τους; Οι δικοί μας που θυμούνται τον Στάλιν και τον παντρεύουν με το ΝΑΤΟ είναι πάντως ψυχικά άρρωστοι!

 

Να τι συμβαίνει όταν ο ανώτατος άρχοντας παρατηρεί παλινοδίες βουλευτών ενάντια στο θέλημα του λαού. Στην προκειμένη περίπτωση η βασίλισσα της Αγγλίας, στην υπόθεση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. δηλ. το Brexit. Επεμβαίνει, για να αποφευχθεί το χάος. λινκ Στη Βρετανία η μεθόδευση για να ακυρωθεί το αποφασισμένο με δημοψήφισμα Brexit χαρακτηρίζεται από πολλούς σαν προδοσία! Γι' αυτό η βασίλισσα φαίνεται ότι έδωσε εντολές να προχωρήσεουν οι διαδικασίες για το Brexit.
Έτσι σε νεότερες ειδήσεις γράφεται (πχ): Brexit: Θετική στην εισήγηση Μπράντι για το backstop η Τερέζα Μέι λινκ Και:
Brexit: Το Βρετανικό ΥΠΕΣ θα τερματίσει την ελευθερία κίνησης αν δεν υπάρξει συμφωνία. Δηλ. Οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις για Ευρωπαϊκές Προσωρινές Άδειες Παραμονής! λινκ

 

"Μακεδονία" το κράτος των Σκοπιανών για το Βατικανό. Σύνδ.
Η ιστοσελίδα vatican news, αναφέρεται στο ταξίδι του πάπα στα Σκόπια και, πέραν των άλλων, δημοσιεύει τη (διπλανή) αφίσα της επίσκεψης, όπως την κατασκεύασε το Βατικανό. Με αυτήν θα γεμίσουν οι δρόμοι του γειτονικού κράτους και αυτήν θα δημοσιεύσουν τα ανά την οικουμένη ΜΜΕ. Η αφίσα έχει σε πρώτο πλάνο τον Πάπα να ευλογεί και από κάτω με μεγάλα γράμματα γράφεται: «Ο Πάπας Φραγκίσκος στη Μακεδονία 7 Μαΐου 2019». Τον πάπα να καταράσθε...! (άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)

 

8-2-2019. protothema Πέρασε με 153 «ναι» η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από την ...αριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα...!!! Σε λίγες μέρες στις εκλογές θα μιλάνε οι αριστεροί για τους κακούς δεξιούς...! Δεν είναι πρόνοια του Θεού να αποκαλυφθεί το άχυρο που έχουν στο μυαλό όσοι θεοποιούν εφήμερες ιδεολογίες;;;

 

11-02-2019. Ντόρα Μπακογιάννη: «Τώρα που το επίσημο όνομά της είναι Βόρεια Μακεδονία, θα την αποκαλώ Βόρεια Μακεδονία»! Η απόδειξη ότι οι Μητσοτάκηδες ήθελαν τη διπλή ονομασία και τη.. θέλουν!!! Γι' αυτό δεν τους αρέσει να αποκαλείται προδοτική η συμφωνία των Πρεσπών... Επικυρώνουν την προδοσία, καλύπτοντας τις αυθαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ. sputnik

 

23-2-2019. Μια 19χρονη διαδηλώτρια, η Μαριάννα, κατάφερε να διασύρει τα μέλη ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη φωνάζοντας "είστε προδότες" και αναγκάζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπολο, να της απαντήσει πως "για εμάς είναι τίτλος τιμής"!  Σύνδ. Μια ακόμη απόδειξη ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ψυχοπαθείς!

4-3-2019: Με πανό κατά των Πρεσπών και του Τσίπρα ο Συναδινός στην Ευρωβουλή! Link

synad3_neo

   Πανό για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και κατά του πρωθυπουργού των «Πρεσπών» Αλέξη Τσίπρα, ο αναρτήθηκε το μεσημέρι στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, προκαλώντας «συναγερμό» στους υπευθύνους ασφάλειας. «Macedonia is Greek. Tsipras is a traitor» («H Μακεδονία είναι ελληνική. Ο Τσίπρας είναι προδότης») ανέγραφε το πανό που εμφάνισαν το μεσημέρι έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής με οπαδούς και υποστηρικτές του κόμματος «Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση» που ο ίδιος έχει ιδρύσει.

     Το μεσημέρι σε αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Ελευθέριου Συναδινού και της Κύπριας Ελένης Θεοχάρους, με θέμα: «Μακεδονία, Ελληνική κληρονομιά» με ομιλητές τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΜ Γεώργιο Τάτσιο και τον δημοτικό σύμβουλο Λαμίας Γεώργιο Σάγια, που αναφέρθηκαν διεξοδικά στο τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Μακεδονία η Συμφωνία των Πρεσπών, που χαρίζει ονομασία, έθνος και γλώσσα στα Σκόπια.

synad2_neo

 

Δύο άρθρα για το Μακεδονικό:

1. Βανδαλισμός του παγκόσμιου πολιτισμού η «Συμφωνία των Πρεσπών». Οι εγκληματικές επιπτώσεις. Γράφει ο Γιώργος Ρωμανός. Και:

2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ BBC. Γράφει η Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων.

Και τα δύο άρθρα σε ένα εκτυπώσιμο αρχείο (pdf)

 

5 Απρ. 2019. Δεν είναι μόνο του το θέμα των Πρεσπών. Υπάρχει και η καλυπτόμενη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκληματικότητα των ψευτο-αναρχικών εντός Ελλάδος: Η Ένωση Εισαγγελέων κατά της κυβέρνησης: «Τα Εξάρχεια είναι άβατο έκνομων ενεργειών - Σκοπεύετε να κάνετε κάτι»; εκτυπώσιμο αρχείο (pdf)

 

10 Απρ. 2019. Μητροπ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ. «Δούρειο Ίππο» του Σκοπιανού αλυτρωτισμού, χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος το «εκκλησιαστικό μόρφωμα των Σκοπίων» τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλει να επιβάλει την αντικανονικότητα της και να ικανοποιήσει τα αιτήματα που υποκρύπτονται όπως την καθιέρωση της μακεδονικής γλώσσας» και υπογραμμίζοντας την εκτίμηση ότι ψευτομακεδονική Εκκλησία θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις των Εκκλησιών.   εκτυπώσιμο αρχείο (pdf)

 

8 Μαΐου 2019. Φλώρινα. Ηρωικός ιερέας μετά τον αγιασμό του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρου Καρυπίδη, τα "έψαλλε"  στους Συριζαίους για την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών: «Με την ευκαιρία που η Εκκλησία βρίσκεται στην αναστάσιμη περίοδο και όπως μετά την προδοσία του Ιούδα ακολούθησε ο Γολογθάς και ο Σταυρός αλλά μετά την σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση και ο Χριστός μας έσωσε από την προδοσία, έτσι εύχομαι η πατρίδα μας να αποτινάξει το ζυγό που βρίσκεται μετά την επαίσχυντη προδοσία των Πρεσπών, να αναστηθεί η Πατρίδα από το λήθαργο που βρίσκεται και να σωθούμε από την προδοσία» είπε ο πατέρας Αναστάσιος... «Καλή ανάσταση στη Μακεδονία»!... είπε ο ιερέας αφού τελείωσε το μυστήριο του Αγιασμού. σύνδ.

 

10 Μαΐου 2019. ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ:

ΣΟΒΑΡOΤΕΡΕΣ ΟΙ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!

https://youtu.be/WiQIf9wd8aQ

 

12-5-2019. Σαμαράς κατά Τσίπρα: Είσαι πολύ λίγος για να επιβάλεις σε όλους εμάς μια δεύτερη Μακεδονία! Από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Που Πάμε;» του παλιού στενού συνεργάτη του Δημήτρη Βαρτζόπουλου είπε και τα εξής:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δυναμιτίζει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πλήρως τον αλυτρωτισμό τους, ενώ επί 27 χρόνια είχαμε αναπτύξει πολύ καλές οικονομικές σχέσεις χωρίς να τον αναγνωρίζουμε. Τώρα αρχίζει ξανά η αποσταθεροποίηση». «Είναι εθνομηδενιστές», συνέχισε, «και γι' αυτό πρέπει να καταδικαστούν στη συνείδηση του ελληνικού λαού και με την ψήφο μας στις 26 Μαΐου να τους στείλουμε σπίτια τους». «Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιοί, ούτε φασίστες που αντιδρούμε, είναι μια βρώμικη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ύβρις στους πατεράδες και τα παιδιά μας.

Το Μακεδονικό λύθηκε τέσσερις φορές τον προηγούμενο αιώνα. Πολεμήσαμε και νικήσαμε τέσσερις φορές και υπήρξαν τρεις συνθήκες και τώρα το ξαναφέρνουν από άλλο δρόμο, ένα πρόβλημα που κατασκεύασε η προπαγάνδα της δεκαετίας του 1940», ανέφερε ακόμη... σύνδ.

 

        Η Ν.Δ. έδειξε ότι προωθεί τα ξένα συμφέροντα και δεν λογαριάζει, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, τους αγώνες του λαού μας για τη Μακεδονία. Συνεχίζει να υποστηρίζει την ψευτο-συμφωνία των Πρεσπών!

      «Τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας (σ.σ. με τη Βόρεια Μακεδονία) που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι την Τετάρτη 17-7-2019.

 

      Το Παρίσι, μαζί με τη Χάγη και την Κοπεγχάγη, μπλόκαρε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. της Αλβανίας και της "Βόρειας Μακεδονίας".

      Αναφορικά με τις πραγματικές ανησυχίες και ενστάσεις της Γαλλίας, η βασικότερη παρατήρηση είναι ότι παγίως αντιτίθεται στην περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ και προβάλει ως προτεραιότητα την εμβάθυνση της ενοποίησης.

     Άλλος ένας λόγος που εξηγεί τη γαλλική ένσταση και αφορά στις ενδοευρωπαϊκές ισορροπίες, είναι πως το Παρίσι έχει λόγο να μην επιθυμεί την ένταξη χωρών γερμανικής επιρροής.  Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το άτυπο ισοζύγιο ισχύος στο εσωτερικό της ΕΕ και ειδικά στον γαλλογερμανικό άξονα.  Η περίπτωση των Σκοπίων είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική.

Η γαλλική στάση απέναντι στη Ρωσία:

    Στον χώρο των Βαλκανίων, που παραδοσιακά παράγει συγκρούσεις ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των μεγάλων δυνάμεων, όλοι έχουν κάνει τις επιλογές τους. Οι τακτικές τους κινήσεις στόχο έχουν την κατοχύρωση της πρόσβασης και την όσο το δυνατόν επέκταση της επιρροής τους. Η συζήτηση αφορά κυρίως τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ενώ η πολύ πιο ήπια και διά της οικονομικής διπλωματίας κινεζική διείσδυση ήδη ανησυχεί τη Δύση. Οι Ρώσοι δεν επιθυμούν τον εξοβελισμό τους από την περιοχή των Βαλκανίων και ένα εκ των σημείων ισχυρής παρουσίας τους είναι τα Σκόπια. Στην περίπτωση της Αλβανίας, η ρωσική στάση επικεντρώνεται στην ειδική σχέση που διατηρεί η Ρωσία με τη Σερβία, η οποία έχει εύλογο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, που κατοικείται κατά μεγάλη πλειονότητα από Αλβανούς.

       Μια συμπληρωματική ερμηνεία των κινήτρων που οδήγησαν στο γαλλικό βέτο συνδέεται με την προαναφερθείσα πραγματικότητα. Η Γαλλία επιχειρεί να πλασαριστεί αυτόνομα στη σύγκρουση ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, διεκδικώντας τον δικό της ρόλο και την παράλληλη προώθηση των συμφερόντων της. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμιστεί η πρόσφατη δήλωση του Εμμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη έχει έρθει η ώρα να βρει ένα νέο κώδικα επικοινωνίας και νέες λειτουργικές ισορροπίες με τη Ρωσία. Στη δήλωση αυτή ο Γάλλος πρόεδρος υπονόησε ότι αμφότερες η ΕΕ και η Ρωσία έχουν μόνο να κερδίσουν από αυτό. Πρόκειται για μια δήλωση που καταφανώς δεν συμβαδίζει με τον συγκρουσιακό προσανατολισμό των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.

    Σύμφωνα με τη γαλλική οπτική, η ΕΕ αποτρέπει την υπερβολική εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα, την οποία ολοένα και περισσότεροι αναγνωρίζουν ως τον πραγματικά επικίνδυνο ανταγωνιστή. Πανομοιότυπο είναι και το ρωσικό συμφέρον, παρά την δίχως όρια αναπτυσσόμενη φιλολογία περί στρατηγικού άξονα Μόσχας-Πεκίνου.

     Η Μόσχα έχει πολλούς λόγους να μην επιθυμεί την εξάρτησή της από την Κίνα, αν και πάντα η ρωσική στάση θα επιδιώκει την τήρηση της λεπτής ισορροπίας απέναντι σε όλους τους κύριους δρώντες του διεθνούς συστήματος. Το new thinking της γαλλικής διπλωματίας απέναντι στη Ρωσία δεν είναι και πολύ νέο. Επί Ψυχρού Πολέμου, η Γαλλία διαφοροποιούσε τη στάση της από την υπόλοιπη Δύση όσον αφορά τις σχέσεις με την τότε ΕΣΣΔ.

    Πάντως, η Γαλλία θα μπορούσε να έχει συνυπολογίσει ότι το κόκκινο φως στα Σκόπια και στα Τίρανα αποτελεί εμμέσως και μια χειρονομία διευκόλυνσης της ρωσικής πολιτικής στα Βαλκάνια. Μεγάλα οφέλη για τη Γαλλία Οι Γάλλοι ίσως έχουν υπολογίσει ότι πέραν των περιθωρίων που αφήνουν τα αμφιλεγόμενα μηνύματα που εκπέμπει η Ουάσιγκτον, για τη Δύση ως σύνολο είναι μικρή η ζημιά που προκαλεί το γαλλικό βέτο, αφού Αλβανία και “Βόρεια Μακεδονία” έχουν μπει στο ΝΑΤΟ. Η γαλλική επιλογή διευκολύνει και την ανάπτυξη μιας προνομιακής σε σχέση με άλλες δυνάμεις πρόσβασης στη Σερβία, η οποία παραμένει μια κομβική χώρα για την ασφάλεια των Βαλκανίων και επόμενος στόχος για ενσωμάτωση στις Ευρωατλαντικές δομές.

    Εν κατακλείδι, με το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Τιράνων και των Σκοπίων, η Γαλλία επιτυγχάνει πολλαπλούς στόχους. Ενισχύει τη θέση της απέναντι στη Γερμανία στο πλαίσιο της ΕΕ, κλείνει το μάτι στη Ρωσία, αποκτώντας κομβικό ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον των ρωσο-ευρωπαϊκών σχέσεων και ταυτόχρονα πλασάρεται σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σκακιέρα των Βαλκανίων.  23-10-2019_infognomonpolitics

 

25-10-2020:

  Η γειτονική Βουλγαρία δεν έχει ενδοτικούς πολιτικούς (κοινώς "της καρπαζιάς") σαν τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα. Και γι' αυτό λένε: «Δεχόμαστε πιέσεις από το Βερολίνο να τα δώσουμε όλα στα Σκόπια - Δεν υποχωρούμε είμαστε ανεξάρτητο κράτος»! Link

 

 

Δείτε επίσης: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ...

+ + +

Θυμηθείτε, από το 2012 διαφημίζουν τις ανατροπές εις βάρος του Ελληνικού κράτους:

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

+ + +