ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

μέσα από Ορθόδοξες Χριστιανικές Προφητείες

 

ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ +++

    Ήδη δημιουργήθηκε θέμα με τη ζητηθείσα από τους Ουκρανούς πολιτικούς, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ποροσένκο, αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Θυμηθείτε ότι η εποχή μας, πριν τον 3ο Παγκ. Πόλεμο, μπορεί να χαρακτηρισθεί, όπως έχομε γράψει, ΟΥ-ΚΡΑΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ...! Ας ευχηθούμε να μην επικρατήσει η κατάσταση αυτή και στα Εκκλησιαστικά!

ΑΡΧΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 2019

1.     Σε άρθρο με τίτλο: Επιστολή βόμβα του Πατριάρχη Σερβίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη δηλώνεται η αντίδραση του Σερβικού πατριαρχείου στο θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας. Σ' αυτό αντιστρέφουν, με βάση τα νέα δεδομένα, τις (παλιότερες) κατηγορίες για σλαβικό εθνοφυλετισμό και πλέον τις κατευθύνουν εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου!

      Οι Σέρβοι επίσκοποι θεωρούν ότι το κομμάτιασμα των κρατών και εθνών εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς (Νεοταξίτικους θα προσθέταμε) και ότι Ουκρανία, "Βόρειος Μακεδονία" Μαυροβούνιο κλπ, είναι δημιουργήματα των κομμουνιστών έχοντα κατά το πλείστον άθεους επικεφαλής. Και κατονομάζουν τον αβάπτιστο και άθεο κυβερνήτη του Μαυροβουνίου, τον "παμπεριληπτικό πιστό" που είναι ο επί κεφαλής της Ουκρανίας (Ποροσένκο) κλπ...

       Ο Πατριάρχης Ειρηναίος υπενθύμισε ότι η Σύνοδος στην Κρήτη επεκύρωσε την ύπαρξη των δεκατεσσάρων αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στα σημερινά κανονικά όρια αυτών. (Σύνδ.)

      Όχι σχίσμα... μόνο ρήγμα προς το παρόν!

2.      Είδηση από τη Ρωσία (RT) 14 Σεπ. 2018: Το μεγαλύτερο ρήγμα στη σύγχρονη Ορθόδοξη ιστορία; Η Ρωσική Εκκλησία δεν θα συνεργάζεται με τα (επισκοπικά) σώματα που προεδρεύονται από την Κωνσταντινούπολη.

    ...«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις κοινές ιεροτελεστίες με τους ιεράρχες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε όλες τις δομές που προεδρεύονται ή συμπροεδρεύονται από εκπροσώπους της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής επί των Εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μετά από έκτακτη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου, του διοικητικού αυτού σώματος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

       Η απόφαση δεν σημαίνει ότι οι δύο εκκλησίες σπάνε εντελώς τους δεσμούς τους, δήλωσε ο Ιλαρίων στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η απόφαση αναφέρεται μόνο στη συμμετοχή του Πατριαρχείου Μόσχας στο έργο ορισμένων διεκκλησιαστικών οργανισμών.

        Τα μέτρα που έλαβε η Ρωσική Εκκλησία μέχρι στιγμής είναι μια «προειδοποίηση» προς την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Ορθόδοξου Πατριάρχη Κυρίλλου. Νωρίτερα, ο Ιλαρίων προειδοποίησε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να σπάσει όλες τις σχέσεις με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αν αποδώσει ανεξαρτησία στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εξακολουθεί να είναι μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας. Περισσότερα.

3.   Η δήλωση της Εκκλησίας της Ρωσίας για την «εισπήδηση» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 14 Σεπτεμβρίου 2018 (Πρακτικά № 69).

       Με βαθιά λύπη και θλίψη η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας πληροφορήθηκε το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως για τον εξονομασμό των «εξάρχων» αυτής στο Κίεβο.

       Αυτή η απόφαση ελήφθη χωρίς τη συνεννόηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, τον μόνο κανονικό αρχηγό της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία. Αποτελεί ωμή παράβαση του εκκλησιαστικού δικαίου, εισπήδηση μιας Τοπικής Εκκλησίας στο χώρο μιας άλλης.

       Επιπλέον, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εμφανίζει τον εξονομασμό των «εξάρχων» ως στάδιο στην εφαρμογή του σχεδίου εκχωρήσεως «αυτοκεφαλίας» στην Ουκρανία, το οποίο, κατά τις δηλώσεις αυτού, είναι ανεπίστρεπτο και θα ολοκληρωθεί πλήρως.

       Στην προσπάθεια να θεμελιώσουν τις αξιώσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για την ανανέωση της δικαιοδοσίας επί της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου, αντιπρόσωποι του Φαναρίου δηλώνουν ότι η Μητρόπολη του Κιέβου δήθεν δεν παραχωρήθηκε ποτέ στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Παρόμοιοι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ιστορικά στοιχεία.

        Στη συνέχεια η Ρωσική Εκκλησία θίγει τη φιλοπαπική στάση του Οικουμ. Πατριαρχείου πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης, (αν και η Ρωσία έκανε ανοίγματα προς τον πάπα τελευταία):

      Η προσωρινή διχοτόμηση της μίας Μητροπόλεως πάσης Ρωσίας οφειλόταν στις θλιβερές επιπτώσεις της Συνόδου Φερράρας - Φλωρεντίας και την έναρξη της ουνίας με τη Ρώμη, στην οποία κατ’ αρχάς προσχώρησε η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, ενώ η Ρωσική Εκκλησία την απέρριψε αμέσως... (Περισσότερα)

4.     Απάντηση από τον Γαλλίας Εμμανουήλ στη Ρωσική Εκκλησία για το Ουκρανικό (15-9-2018): «Η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως δεν πτοείται από δήθεν απειλές».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ-Του Θεοδώρου Καλμούκου

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» εξηγεί λεπτομερώς για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει καθεστώς Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ενημερώνει για την εκκλησιαστική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και απορρίπτει τις αιτιάσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας για εισπήδηση του Φαναρίου στη δικαιοδοσία του.

Ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ, ο οποίος είναι εκ πλέον κορυφαίων ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των στενότερων συνεργατών του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, περιόδευσε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον Κόσμο και ενημέρωσε τους Προκαθημένους τους για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην ερώτηση του «Ε.Κ.» σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτή τη στιγμή που μιλούμε, είπε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της 20ής Απριλίου, υπό την προεδρία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφάσισε την εκχώρηση Αυτοκεφάλου στον ορθόδοξο λαό της Ουκρανίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει διάφορες φάσεις.

»Ήδη πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στους Προκαθημένους των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και απεστάλησαν οι δύο Έξαρχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι οποίοι και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους στο Κίεβο. Οι εξονομασθέντες είναι ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου κ. Δανιήλ των εν ΗΠΑ Ουκρανών και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Έντμοντον κ. Ιλαρίων των εν Καναδά Ουκρανών. Οι Εξαρχοι ενεργούν συμφώνως προς τας εντολάς του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την εφαρμογή των αποφασισθέντων, με σκοπό την όλη προετοιμασία της εκχώρησης Τόμου Αυτοκεφαλίας».

Για την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα, ανέφερε πως «υπάρχουν: α) η υπό το Πατριαρχείο Μόσχας ‘Ουκρανική Ορθόδοξος Εκκλησία’, β) το λεγόμενο ‘Πατριαρχείο του Κιέβου’ και γ) η ‘Αυτοκέφαλος Ουκρανική Εκκλησία’. Δυστυχώς το σχίσμα το οποίο δημιουργήθηκε εδώ και 27 χρόνια εξακολουθεί να υπάρχει και με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται ο διχασμός των Ορθοδόξων.

»Για το λόγο ακριβώς αυτό και με σκοπό τη θεραπεία του σχίσματος και την ενότητα των Ορθοδόξων, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως Μητέρα του Ουκρανικού λαού, ευχαρίστως ανταποκρίθηκε στα πολλαπλά αιτήματα των Προέδρων, των αρχών και του λαού της χώρας αυτής, με την απόφαση να δοθεί επιτέλους η πολυπόθητη Αυτοκεφαλία. Ας μην ξεχνούμε ότι παρόμοια αιτήματα για χορήγηση ‘πλήρους κανονικής ανεξαρτησίας’, δηλαδή Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είχαν ήδη απευθύνει οι Επίσκοποι της Ουκρανίας προς τον μακαριστό Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Β’ το Νοέμβριο του 1991».

Όταν τον ρωτήσαμε για τις απειλές που εξακοντίζει το Πατριαρχείο Μόσχας περί διακοπής της Ευχαριστιακής κοινωνίας και δημιουργίας σχίσματος, ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ τόνισε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αποτελεί μόνο τον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας αλλά έχει και τον ουσιαστικό ρόλο της διασφαλίσεως της ενότητος των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και το συντονισμό επί διορθοδόξων θεμάτων. Το ρόλο αυτό δεν τον έλαβε αφ’ εαυτού αλλά από τις Οικουμενικές Συνόδους.

Ως εκ τούτου η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως δεν πτοείται από δήθεν απειλές που έχουν σκοπό να θίξουν την ενότητα και να προσβάλουν τον κατοχυρωμένο ρόλο Αυτής...

...Στην επισήμανση ότι το Πατριαρχείο Μόσχας αιτιάται «εισπήδηση» σε εκκλησιαστικό κλίμα της δικαιοδοσίας του τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μπορεί να επισκεφθεί την Ουκρανία, τόνισε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον εκχριστιανισμό των Κιεβανών Ρως δεν έπαψε να μεριμνά για την Εκκλησία του Κιέβου. Είναι γνωστά τα σχετικά με τον Πατριαρχικό Τόμο του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμίου Β’ με τον οποίο ανυψώθηκε σε Πατριαρχείο η Εκκλησία της Ρωσίας το 1589. Με την κατάκτηση της Μικράς Ρωσίας (Ουκρανίας), η Μόσχα θέλησε να υποτάξει και τη Μητρόπολη Κιέβου αντικανονικώς.

»Με την Πράξη του Οικουμενικού Πατριάρχου Διονυσίου Δ’ το 1686, παραχωρήθηκε στον Πατριάρχη Μόσχας μόνον η άδεια χειροτονίας του εκάστοτε νομίμως εκλεγέντος Μητροπολίτου Κιέβου και με την προϋπόθεση ότι ο Μητροπολίτης θα εμνημόνευε του κανονικού ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχου, ως Έξαρχος Αυτού, και κατόπιν του ονόματος του Πατριάρχου Μόσχας. Η αντικανονική αυτή ενέργεια του Πατριαρχείου Μόσχας για την προσάρτηση της Μητροπόλεως Κιέβου μνημονεύεται καθαρά και στον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας Πολωνίας (1924). Είναι εμφανές λοιπόν ότι δεν έχουμε εισπήδηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ξένο έδαφος.

»Σήμερα μάλιστα, με την επικρατούσα πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στα ανατολικά της Ουκρανίας, υπάρχουν ενορίες υπαγόμενες στο Πατριαρχείο Μόσχας όπου δεν μνημονεύεται ούτε ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας»... (περισσότερα)

5.     Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σχετικά με την Ουκρανία: «Διαδραματίζεται ένα τρομακτικό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι, μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να μπει ως εργαλείο η Εκκλησία»! Όμως: «Κανονικώς κάθε ανεξάρτητη χώρα πρέπει να έχει και μία ανεξάρτητη Εκκλησία. Το προβλέπουν οι κανόνες της Εκκλησίας μας»! (Δ Οικουμ. Σύνοδος με τον 17ο κανόνα, που επικυρώθηκε από την Πενθέκτη Οικ. Σύνοδο). + Η κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, πάντως, ανησυχεί και δεν θέλει τους Εξάρχους. (περισσότερα)

+ Τα έγγραφα του Οικ. Πατριαρχείου (Σεπ. 2018) για την μητρόπολη Κιέβου, που τώρα μετά από αιώνες επικαλείται, δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

   + Το προβλέψαμε και δυστυχώς γίνεται πραγματικότητα (RT - 28 Σεπ. 2018): Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα της υπαγόμενης στη Μόσχα κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μια ομάδα Ουκρανών ριζοσπαστών εθνικιστών κατέλαβε διά της βίας μια εκκλησία που βρίσκεται στην πόλη Bogorodchany στην περιοχή Ivano-Frankovsk της Ουκρανίας...

 

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ (12-9-2018):

 

      Το πρόβλημα όμως με την Ουκρανία είναι ότι βρίσκεται σε ένα υποβόσκοντα διαρκή εμφύλιο πόλεμο... Προ ημερών σκοτώθηκε από βόμβα ο φιλοΡώσος ηγέτης Aleksandr Zakharchenko, και ο φόνος του αποδόθηκε σε συσκευή που έχουν μόνο δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Η σχισματική "Εκκλησία" του Φιλάρετου Ντενισένκο προσπαθεί να καταλάβει τις εκκλησίες των φιλοΡώσων διά της βίας και γίνονται συνέχεια μάχες γι' αυτό... (RT)

   Δηλ. το ερώτημα είναι: Τελικά υπάρχει Ουκρανικό κράτος με σταθεροποιημένα σύνορα για να γίνει σ' αυτό η αυτοκέφαλη Εκκλησία του; Οι φιλορώσοι Ουκρανοί θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία, ενώ ήδη η Κριμαία έγινε Ρωσικό έδαφος.

  Πως, επίσης, το πατριαρχείο σκέφτεται αυτοκεφαλία για τη FYROM (Σκόπια), ενώ θα διαλυθούν και θα σκορπίσουν, όπως  έλεγε ο άγιος Παΐσιος; Και στη Σερβία - Κοσσυφοπέδιο - Μαυροβούνιο και Κροατία τα σύνορα επανεξετάζονται...  Όλα είναι ρευστά, και μάλιστα στην εξεταζόμενη τώρα Ουκρανία, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις που καταχωρήσαμε πριν. Χρειάζεται προσοχή, για να μη γίνει το αυτοκέφαλο αιτία γενικευμένου πολέμου, και τότε αντί αυτοκέφαλη να έχομε ακέφαλη ή "ου-κρανική εκκλησία"...!

    11-Οκτ.-2018: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι προχωράει στην ήδη αποφασισθείσα χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Αποκαθιστά τους σχισματικούς Φιλάρετο Ντενισένκο, Μακάριο Μαλετίτς και τους συν αυτοίς στους εκκλησιαστικούς βαθμούς των και παύει την ισχύ του Συνοδικού Γράμματος του 1686 με το οποίο δινόταν το δικαίωμα στον πατριάρχη Μόσχας να χειροτονεί τον εκάστοτε μητροπολίτη Κιέβου. Σύνδεσμος.

    Αν και υπάρχουν ήδη αντιδράσεις με την αιτιολογία της αντικανονικότητας των ενεργειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το βάρος θα πέσει στο ποιο θα είναι τελικά και πως θα μπορέσει να δουλέψει ένα Εκκλησιαστικό σχήμα ενοποιημένης Ουκρανικής Εκκλησίας ώστε να μην γίνει αιτία αιματηρών αγώνων με διεκδικήσεις ιερών χώρων, εκκλησιαστικής περιουσίας κλπ. Αν αρχίσουν τέτοια γεγονότα μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν σε κανονικό πόλεμο.

    Δεν ξεκίνησε η νέα αυτοκέφαλη Εκκλησία ακόμη και οι διάφορες εθνικιστικές ή και μη Ορθόδοξες ομάδες ετοιμάζονται να αρπάξουν μεγάλης σπουδαιότητας μνημεία. Γράφεται: Ο Προϊστάμενος της Διευθύνσεως Θρησκειών και Εθνικοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας Α. Γιουράς, Ελληνόρυθμος Καθολικός (Ουνίτης) κατά το δόγμα, σύμφωνα με το glavcom.ua, δήλωσε ότι η Πολιτεία δύναται να αφαιρέσει από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και τη Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ... Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γιουράς, το κάτω τμήμα των μεγαλύτερων Ιερών Μονών της Ουκρανίας, δηλαδή των Λαυρών Σπηλαίων του Κιέβου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποτελεί περιουσία της Πολιτείας και παραχωρήθηκε στην Εκκλησία για 50χρονη ενοικίαση.  «Οι δύο Λαύρες αποτελούν περιουσία της Πολιτείας...Η Πολιτεία τις έδωσε για ενοικίαση και είναι προνόμιο των κρατικών οργάνων να αποφασίζουν για την περαιτέρω τύχη τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουράς.  δηλ. με άσκηση κυβερνητικής βίας να αρπαγούν τα προσκυνήματα επειδή οι κομμουνιστές πριν 50 χρόνια τα θεωρούσαν δικά τους...! (Που τα βρήκαν; Αυτοί τα έφτιαξαν;) Σύνδεσμος.

     11-Οκτ-2018. Ο π. Θεόδωρος Ζήσης έγραψε  άρθρο για την Ουκρανία, θεωρώντας την κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Ρωσίας. Εκτυπώσιμο κείμενο - Σύνδεσμος.

 

  2-Νοεμ-2018. π. Θεόδωρος Ζήσης. Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο: Απόκρυψη και παρερμηνεία εγγράφων.

Εκτυπώσιμο κείμενο - Σύνδεσμος

 

     Η Ρωσική Εκκλησία σύμφωνα με τις ειδήσεις (11-Οκτ.-2018) αντέδρασε στο Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας λέγοντας: «Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι απολύτως πρωτόγνωρη και απολύτως καινούρια για όλους. Αυτή είναι μια ρήξη με την παράδοση και την αντίληψη της Εκκλησίας ως έννοιας. Βέβαια, όλα όσα κάνει τώρα η Κωνσταντινούπολη θα αποτελέσουν καταστροφικό πλήγμα, πρώτα απ' όλα για τους Ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία», τόνισε ο Βολκόφ μιλώντας στο θρησκευτικό τηλεοπτικό δίκτυο Spas, ενώ συμπλήρωσε ότι «κάτι τρομερό πρόκειται να ξεκινήσει». Ο εκπρόσωπος του ρώσου Πατριάρχη χαρακτήρισε «εξωφρενική» την απόφαση για την άρση του αναθέματος στον Φιλάρετο, πατριάρχη Κιέβου που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Μόσχας.  Σύνδεσμος.

      14 Οκτωβρίου 2018. Ο πρώην σχισματικός Φιλάρετος Ντενισένκο: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι ο Πατριάρχης Κιέβου»!... Σύνδ.  Αυτή η δήλωση, όμως, πως συνδυάζεται με το γεγονός ότι του διαβάζεται... ευχή από λαϊκό θεραπευτή με τον προσβλητικό μάλιστα τρόπο της φωτογραφίας; Σύνδεσμος video. Δεν είναι αυτό μια ακόμη απόδειξη της ΟΥ-ΚΡΑΝΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ στην οποία, παρατηρημένα, τώρα βρισκόμαστε;

+    +    +

   16-10-2018: Βεβιασμένη ενέργεια του πατριαρχείου Μόσχας η διακοπή κοινωνίας με το πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

    Τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης διέκοψε από χθες η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως απάντηση στην αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της «ανεξαρτητοποίησής» της από το Πατριαρχείο της Μόσχας το οποίο ιστορικά ηγείται των ανατολικών Ορθόδοξων εκκλησιών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στην Ορθοδοξία από την εποχή του Σχίσματος και του διαχωρισμού Ορθοδόξων και Καθολικών...

     Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας συνεδρίασε για πρώτη φορά στην ιστορία εκτός Ρωσίας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κκ. Κυρίλλου στο Μινσκ της Λευκορωσίας. «Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, λήφθηκε η απόφαση να σταματήσει εντελώς κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση όμως η Ιερά Σύνοδός μας δεν μπορούσε να λάβει άλλη απόφαση επειδή όλη η λογική των πρόσφατων ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης οδηγούσε σε αυτό», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων μιλώντας σε δημοσιογράφους.

       Με (παράλογα) άλματα στη σκέψη τους προχωράνε οι Ρώσοι: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει χάσει το δικαίωμα να αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας» (!) δήλωσε πριν από λίγο ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.   Σύνδεσμος

+    +    +

 

17-10-2018. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ: Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Εισαγωγή στο Ουκρανικό πρόβλημα). Εκτυπώσιμο αρχείο. Χρειάζεται προσοχή για να μην γίνονται φιλοσοφικές αναλύσεις αντί ουσιαστικών προτάσεων και λύσεων.

24-10-2018.  ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ: «Η συζήτηση για την ανακήρυξη Αυτοκεφαλίας σε μια Εκκλησία». (Το 2ο άρθρο στο Ουκρανικό πρόβλημα).  Εκτυπώσιμο αρχείο.

30-10-2018. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ: «Ιεροί Κανόνες και Οικουμενικό Πατριαρχείο». Δυστυχῶς παραθεωρεῖται τό κανονικό δίκαιο τῆς Ἐκκλησίας ὡς δῆθεν νομικισμός... Εκτυπώσιμο αρχείο. Ο σεβασμιότατος Ναυπάκτου σωστά προειδοποιεί για την παραθεώρηση των κανόνων της Εκκλησίας, απαντώντας σε όσους προβάλλουν ενστάσεις "από αλλότριες παραδόσεις".

   Ας θυμηθούμε όμως ότι ο άγιος Παΐσιος έλεγε ότι το πηδάλιο ονομάζεται έτσι γιατί πολλές φορές χρειάζεται να στρίβει για να μην πέσει το πλοίο της Εκκλησίας στα βράχια. Με άλλα λόγια αν η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας δημιουργήσει κατάσταση εμφυλίου με βία, αρπαγές εκκλησιαστικής περιουσίας και φόνους ακόμη, τότε πιο το όφελος να ενεργούμε με βάση τους κανόνες; Έγιναν ήδη αρπαγές 10 εκκλησιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι υπό τον Ονούφριο, πριν δοθεί ο "Τόμος".

    Είναι το Ευαγγέλιο πρώτο, το μακάριοι οι ειρηνοποιοί και το ου φονεύσεις ή τα "κανονικά δικαιώματα"; Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι πρέπει να εξετάζεται ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει το καθετί. Δηλ. καιρός παντί πράγματι!

+    +    +

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018. Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Μόσχας για την διακοπή κοινωνίας. Εκτυπώσιμο αρχείο (pdf). Το Ρωσικό Πατριαρχείο λέει ότι οι Ουκρανοί σχισματικοί είχαν αναγνωρισθεί ως τέτοιοι από την Εκκλησία, ακόμα και από το πατριαρχείο Κων/λεως, επομένως χρειάζεται Σύνοδος για να τους ξανακρίνει.

+    +    +

    Αντί να γίνονται οι κανόνες της Εκκλησίας κανόνια για να άλληλο-πυροβολούνται Κωνσταντινούπολη και Μόσχα, δίνεται από τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο (24 Οκτωβρίου 2018) μια πιο ευαγγελική προσέγγιση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου: «Διχασμένοι Αυτοκέφαλοι ή Ενωμένοι Αδελφοί»;  Εκτυπώσιμο αρχείο (pdf).

«Οἱ λέξεις ποὺ ἀκοῦμε νὰ ἐπικαλοῦνται οἱ ἐμπλεκόμενες Ἐκκλησίες εἶναι ἱστορικὰ προνόμια, δικαιώματα καὶ κανόνες. Δυστυχῶς, αὐτὸ ποὺ δὲν ἀκοῦμε εἶναι τὸ Εὐαγγέλιο. Τὸ πρῶτο ἐρώτημα εἶναι: εἶναι ἆραγε τόσο ἀναγκαία πνευματικὰ ἡ αὐτοκεφαλία; Καὶ ἂν ναί, δὲν θὰ μποροῦσε νὰ περιμένει λίγο ἀκόμη»;

+    +    +

Επειδή γίνεται συχνή αναφορά σε Τρίτη Ρώμη, διαβάστε το Τρίτη Ρώμη και τέλος. Θα δείτε εκεί ότι ο άγιος Ιωάννης ο Μαξίμοβιτς αναφέρθηκε επίσης στο λόγο του γέροντος Φιλοθέου του Πσκοβ για "Τρίτη Ρώμη". Αυτός από τους παλιούς που έγραψε: Εσύ, Ρωσία, είσαι η Τρίτη Ρώμη και Τέταρτη δεν θα υπάρξει, έγραψε την αλήθεια... Ήδη, όμως, έπεσε από τους άθεους κομμουνιστές η Τρίτη Ρώμη. Και δεν υπάρχει πλέον στη Ρωσία Χριστιανικό βασίλειο, αλλά ένα κράτος της παγκοσμιοποίησης με την (απλώς) φιλική προς την Ορθοδοξία στάση του προέδρου Πούτιν. Ο εκάστοτε Ρώσος πρόεδρος, για να μην θίξει υποτίθεται τα άλλα θρησκεύματα, δίνει τώρα πολιτικό όρκο και δεν λαμβάνει χρίσμα όπως οι Χριστιανοί αυτοκράτορες.

+    +    +

26-10-2018: Ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Ουκρανίας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι δύο Έξαρχοι πρέπει να αποχωρήσουν από τα εδάφη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»! Σύνδ.

+    +    +

03 Νοεμβρίου 2018. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Ουκρανός Πρόεδρος υπογράψανε διμερή συμφωνία συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ουκρανίας, η οποία θα επισπεύσει την διαδικασία της έκδοσης του τόμου αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία. romfea.gr

 

Προφανώς ο Οικουμενικός θέλει να έχει μια έγγραφη διαβεβαίωση ότι το κράτος της Ουκρανίας δεν θα λάβει μονομερώς θέση υπέρ των πρώην σχισματικών, σε τυχόν παραβιάσεις της εκκλησιαστικής ειρήνης από θερμόαιμους οπαδούς των. Ο κίνδυνος μέχρι και εμφυλίου πολέμου στη χώρα προφανώς προβληματίζει σοβαρά το πατριαρχείο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η απόφασή μας θα οδηγήσει τον Ουκρανικό λαό και τους εκεί Ορθοδόξους πιστούς στην περαιτέρω ενότητα την οποία στερήθηκαν τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, και ότι η καινούρια Αυτοκέφαλη Εκκλησία θα συσπειρώσει περί τον εαυτό της σχεδόν όλους τους Ορθοδόξους πιστούς της χώρας σας» - υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Αλλοίμονο όμως αν η επιθυμητή ενότητα δεν επιτευχθεί.

+    +    +

Συνεχίζομε την παρουσίαση θέσεων:

8-11-2018. Ιλαρίων: «Ο Βαρθολομαίος διεκδικεί την εξουσία επί της ίδιας της Ιστορίας».

+    +    +

9-11-2018. ΙΛΑΡΙΩΝ: Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗ! Η Μόσχα υπερβάλλει τόσο, ώστε δεν θέλει οι πιστοί της να μεταλαμβάνουν, όταν έρχονται στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ!

+    +    +

7-11-2018. Δείτε τι στάση κράτησε, ως τώρα, η κάθε Εκκλησία (κατά το sputnik) σε πίνακα.  Φιλάρετος και Μακάριος δε θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία της ενοποιημένης Εκκλησίας κλπ.

+    +    +

12-11-2018. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί «μη κανονική» την απόφαση χορήγησης αυτοκεφαλίας. Το Συμβούλιο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση του αναθέματος σε σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «αβάσιμη»... Σύμφωνα με το ανακοινωθέν «το ιερό Συμβούλιο των Επισκόπων θεωρεί αυτή την απόφαση της Κωνσταντινούπολης, μη δεσμευτική για την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία». Εκτυπώσιμο αρχείο (pdf).

+    +    +

13-11-2018. Ψήφισμα της Ιεράς Συνόδου Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Εκτυπώσιμο αρχείο

+    +    +

22-11-2018. Αρχιεπ. ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!  Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας διαβεβαίωσε τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο ότι «θά πράξῃ πᾶν τὸ δυνατὸν, προκειμένου νὰ ἀποτραπῇ τὸ σχίσμα ἐντὸς τῆς Οἰκουμενικῆς Ὀρθοδοξίας». Εκτυπώσιμο αρχείο.

+    +    +

23-11-2018.  Στη δημοσιότητα πλήρεις οι επιστολές του Αλβανίας Αναστασίου προς τον πατρ. Μόσχας Κύριλλο. 1η επιστολή.  2η επιστολή. Σωστά, γι' αυτή την περίσταση, στη 2η επιστολή επισημαίνει ότι: Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείται η Θεία Ευχαριστία, το κατ' εξοχήν μυστήριο της απείρου αγάπης και άκρας ταπεινώσεως του Χριστού, ως όπλον εναντίον μιας άλλης Εκκλησίας.

+    +    +

4-12-2018. Το μοντέλο της Εκκλησίας της Κρήτης θα έχει η νέα Εκκλησία στην Ουκρανία. Δηλ. θα είναι ημιαυτόνομη!;; Εκτυπώσιμο αρχείο.

+    +    +

7-12-2018. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλεί στην ενωτική σύνοδο τον Κιέβου Ονούφριο. Εκτυπώσιμο αρχείο.

+    +    +

15-12-2018. Ανακηρύχθηκε η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας + Η Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας δεν αναγνωρίζει τη Νέα Εκκλησία + Συγχαρητήρια Βαρθολομαίου στον προκαθήμενο της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας. Εκτυπώσιμο (3 άρθρα).

+    +    +

17&18-12-2018. Μπάτσκας Ειρηναίος-Ο Βαρθολομαίος έκανε το μεγαλύτερο λάθος + Σε αργία τέθηκαν οι Μητροπολίτες Βίνιτσας Συμεών και Περιεσλάβ Αλέξανδρος + Στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι δύο Ουκρανοί Ιεράρχες + Η εκλογή, ο ''επίτιμος'' Πατριάρχης και τα νομοσχέδια + Η Βίνιτσα υποδέχθηκε το νέο Μητροπολίτη Βαρσανούφιο + Στο πλευρό του Κιέβου Ονουφρίου ο Πολωνίας Σάββας. Εκτυπώσιμο (6 άρθρα).

     Εν τω μεταξύ νεότερη είδηση (19-12-2018) επιβεβαιώνει την εμπόλεμη κατάσταση μέσα στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 3.020 πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. «Συνολικά, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου σύγκρουσης, από τις 14 Απριλίου 2014 έως τις 15 Νοεμβρίου 2018, καταγράφηκαν 3.020 θάνατοι πολιτών», σημειώνεται στην έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR). Ο Οργανισμός δήλωσε ότι υπήρχαν 147 παιδιά μεταξύ των θυμάτων στην ανατολική Ουκρανία... Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται από το 2014, αφού οι κάτοικοι του Ντονμπάς αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση που είχε έρθει στην εξουσία με πραξικόπημα. Τον Φεβρουάριο του 2015, τα μέρη της σύγκρουσης στην Ουκρανία υπέγραψαν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι μάχες στην περιοχή που έχει υποστεί κρίση, ωστόσο οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός συνεχίζονται... Και λίγο πριν τα Χριστούγεννα (22-12-2018) οι φιλοδυτικοί Ουκρανοί βομβαρδίζουν τους φιλορώσους με βλήματα 120 χλστ...!! (pronews)

+    +    +

20-12-2018. Αιχμηρή δήλωση πατρ. Κυρίλλου για την Ουκρανία: «Οδηγούν τους πιστούς σε πνευματικό θάνατο» + Βλαντιμίρ Πούτιν: «Το βασικό κίνητρο του Βαρθολομαίου είναι τα χρήματα»! + Μητροπ. Αν. Αμερικής Ιλαρίων: Οι ενέργειες του Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία μπορούν να οδηγήσουν σε αιματοχυσία + Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για την αλλαγή ονόματος της (κανονικής) Εκκλησίας της Ουκρανίας + Δεν καθαιρέθηκαν οι δύο Επίσκοποι, λέει η (υπό τον Ονούφριο) Μητρόπολη Κιέβου. Εκτυπώσιμο (5 άρθρα).

+    +    +

22-12-2018. Κύριλλος: Ο Βαρθολομαίος συμμαχεί με τους διώκτες της Εκκλησίας στην Ουκρανία + Υπεγράφη το διάταγμα για την (υποχρεωτική) αλλαγή της ονομασίας της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας + Ορθόδοξη Εκκλησία Λευκορωσίας: Η «νέα εκκλησία» στην Ουκρανία είναι σχισματική + ΝΔ και Ένωση Κεντρώων στηρίζουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Εκτυπώσιμο (4 άρθρα).

+    +    + 

26-12-2018. Τι θα γίνει αν η υποχρεωτική αλλαγή του ονόματος της κανονικής (ως τώρα τουλάχιστον) Ουκρανικής Εκκλησίας, προκαλέσει αιματοχυσία; Οι φιλοδυτικοί της ένωσης των ως τώρα αμετανόητων σχισματικών, θέλουν να περιβληθούν διά της βίας τη νομιμότητα της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας, η οποία δεν υποχωρεί στο θέμα της αλλαγής της ονομασίας της. Σε μια τραγική περίπτωση αιματηρής αντιπαράθεσης φιλοδυτικών και φιλορώσων, αυτοί που συχνάζουν σε Πανθρησκευτικές συγκεντρώσεις "από αγάπη" τι θα έχουν να πουν στους πιστούς των;

άνω, Ουκρανοί πιστοί διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο του Ποροσένκο.για την υποχρεωτική αλλαγή ονομασίας της Εκκλησίας υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο.(RT)

+    +    + 

19-12-2018. Χριστουγεννιάτικο μήνυμα μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ και τοποθέτηση στο Ουκρανικό. Εκτυπώσιμο (pdf).

+    +    + 

ΑΡΧΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 2019

ΑΡΧΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 2020

 

+    +    + 

headless sign


Διαβάστε τι γράφαμε για την Ου-κρανική εποχή!...


Η Ουκρανική εποχή


Αναζήτηση μέσα στο www.imdleo.gr - Search inside this site!